slušajte svoje tijelo

Za kvalitetniji san izbjegavajte ove namirnice prije odlaska na spavanje

18.10.2023 u 08:39

Bionic
Reading

Ako navečer ne možete zaspati, pokušajte preskočiti prekasne obroke i obratite pozornost na ono što jedete u poslijepodnevnim i večernjim satima jer to utječe na kvalitetu sna, tvrdi nutricionist Milan Hollingshaus

On smatra da je općenito najvažnije slušati vlastito tijelo, ali i savjetuje da, ako možete izbjegavate namirnice kao što su pića koja sadrže kofein i šećer, kao što su kava, crni čaj ili energetski napici koji će vas dulje držati budnima.

'Obilni obroci s mnogo teško ili sporo probavljive hrane, kao što su namirnice od mesa ili one s previše masti, također su teške za želudac', kaže Hollingshaus.

Radije pojedite manji obrok, serviran na tanjuru manjih dimenzija.

Polovicu tanjura neka čine svježe namirnice, poput povrća, četvrtinu hrana bogata proteinima, kao što su pureća prsa ili tofu, a zadnja četvrtina neka budu ugljikohidrati, primjerice krumpir.

To će vaš organizam opskrbiti svim potrebnim nutrijentima i držati vas sitima tijekom noći.

Usto je važno osluškivati vlastiti tjelesni ritam i osobne prehrambene postupke i navike.

Stoga bi sirovu hranu, primijetite li da vam teže pada njezino konzumiranje kasno navečer, bilo dobro zamijeniti kuhanim povrćem.

Odgovor je u osluškivanju vlastitog tijela i bioritma, tvrdi ovaj stručnjak.

'Promijenite li naglo svoje navike, to će vrlo često rezultirati probavnim smetnjama', kaže Hollingshaus, dodajući da takva promjena može utjecati na faze spavanja i na snove.

'Dogodi li se ponekad da prije spavanja posegnete za obrokom koji bi vam mogao otežati san, pokušajte prije večernjeg odmora olakšati posao probavnom traktu odlaskom u kratku šetnju ili uzimanjem čajeva za probavu, poput kombinacije komorača, anisa i kumina ili mente', savjetuje njemački nutricionist.