VRIJEDI ISPROBATI

Imate problema s hormonima? Ovo su namirnice koje pouzdano pomažu

14.10.2023 u 17:16

Bionic
Reading

Mnogi osjećaju brojne tegobe zbog hormonske neravnoteže u organizmu, no stručnjaci ističu da konzumiranje određenih namirnica može pomoći

Da, namirnice poput lososa, maslinovog ulja ili chia sjemenki doista mogu pomoći da bi se postigao balans hormona u organizmu. Stručnjaci kažu da unos određene hrane daje dobre rezultate kad se radi o postizanju ravnoteže.

Naime, hormoni su kemijski glasnici koji se oslobađaju u krvotok i igraju važnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, kao što su metabolizam, rast i reprodukcija. Stručnjaci su jednoglasni u stavu da zdrav život i unos određenih namirnica doista mogu pomoći u održavanju hormonske ravnoteže.

Što uzrokuje neravnotežu hormona? Prema stručnjacima iz Klinike Cleveland, hormonska neravnoteža nastaje kada imamo premalo ili previše određenog hormona u svom sustavu.

Njihove razine variraju tijekom dana i života, primjerice tijekom puberteta, trudnoće i menopauze, a čimbenici poput stresa i određenih lijekova mogu dovesti do hormonske neravnoteže.

Kronična stanja koja utječu na hormone obično su povezana s tumorima ili drugim izraslinama, autoimunim problemima ili oštećenjem endokrinih žlijezda, koje ih otpuštaju u krv. Znakovi hormonske neravnoteže variraju jer ljudsko tijelo proizvodi više od 50 vrsta hormona. Naprimjer, ako imate hormonsku neravnotežu koja se odnosi na metabolizam, znakovi mogu uključivati usporen ili ubrzan rad srca, debljanje ili gubitak kilograma, dijareju, depresiju ili anksioznost.

Znakovi neravnoteže spolnih hormona kod žena tako uključuju akne, gubitak kose, obilne ili neredovite mjesečnice, više dlaka na tijelu, valove vrućine...

Znakovi neravnoteže spolnih hormona kod muškaraca uključuju gubitak dlaka na tijelu, erektilnu disfunkciju, gubitak mišićne mase te interesa za seks.

Kako možemo prirodno uravnotežiti hormone?

Nažalost, hormonsku neravnotežu nije moguće spriječiti, ali postoje stvari koje možemo učiniti da bismo optimizirali svoje cjelokupno zdravlje, što može pomoći u održavanju hormona pod kontrolom.

Određene životne navike mogu prirodno pomoći u održavanju funkcije hormona, kaže dr. Bhatia, liječnica integrativne medicine i autorica knjige 'Super Woman Rx'.

Evo što možemo sami napraviti:

  • držati stres pod kontrolom
  • dovoljno spavati
  • redovito vježbati
  • držati se zdrave i uravnotežene prehrane.

Bhatia u svojoj novoj knjizi, 'The Hormone Shift', otkriva još nekoliko načina na koje to činiti.

Hrana također može biti važna kada su u pitanju hormoni, kaže liječnica.

Zdrava prehrana prepuna zdravih masti, namirnica biljnog podrijetla, proteina, vlakana i vitamina pomaže tijelu osigurati energiju koja mu je potrebna i hranjive tvari za učinkovitu metabolizaciju hormona, dodaje.

Određene su namirnice optimalne za održavanje zdravlja hormona. Stoga je važno uključiti one koje su pogodne za hormone u svakodnevnu prehranu, kada je to god moguće, ili ih odabrati umjesto manje hranjivih izbora, objašnjava Bhatia u svojoj knjizi. Te namirnice nisu samo dobre za zdravlje hormona, već pružaju niz drugih dobrobiti, što ih čini jednostavnim dodatkom svakoj dijeti.

Ovo su poželjne namirnice:

Chia sjemenke

Bogate su vitaminima, antioksidantima i zdravim masnoćama koje tijelo treba, a njihov visok sadržaj vlakana čini ih vrhunskim izborom. Mljevene chia sjemenke možete dodati smoothiejima, jogurtu, zobenim pahuljicama i drugim jelima da biste povećali sadržaj vlakana, vrlo bitnih za ravnotežu hormona, kaže Bhatia, jer pomažu u kontroli šećera u krvi i otpornosti na inzulin. Također podržavaju pokretljivost crijeva i održavaju osjećaj sitosti.

'Potrebno nam je puno vlakana u prehrani jer ako ne razgrađujemo hranu na odgovarajući način, nećemo moći apsorbirati hranjive tvari i metabolizirati hormone jednako učinkovito', objašnjava Bhatia.

Maslinovo ulje

Masti su potrebne za stvaranje kolesterola, temeljnog građevnog bloka za proizvodnju hormona. Zdrave masti hrane tijelo te pomažu stabilizirati razinu inzulina i šećera u krvi. Povećanje unosa zdravih masti može pomoći i u ravnoteži hormona. 'Dodavanje namirnica kao što je žlica maslinovog ulja ili kokosovog ulja može polako izgraditi zdravu ravnotežu masti', kaže Bhatia, dodajući da to može pomoći tijelu da uspostavi hormonalni balans.

Losos

Omega-3 masti sadrže kolesterol koji je potreban tijelu za proizvodnju hormona, kao i protuupalna svojstva. Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikosapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu.

Povrće iz obitelji kupusnjača

Povrće iz ove skupine, poput brokule, cvjetače, prokulice i kupusa, također može igrati važnu ulogu u metaboliziranju hormona, uključujući estrogen.

Ova svestrana obitelj povrća prepuna je fitonutrijenata, vitamina i antioksidanata, a oni mogu pomoći u održavanju zdravih razina estrogena te općeg zdravlja hormona. Ovo povrće također je bogato vlaknima i zasitno, što ga čini hranjivim glavnim jelom ili dodatkom obroku. Kupusnjače proizvode i hranjivu tvar koja se zove sulforafan, za koju se smatra da pruža niz koristi, od zaštite DNK do obrane od slobodnih radikala.

Tamno lisnato povrće

Tamno ili tamno obojeno povrće, poput kelja, korijena maslačka, zelenog povrća i špinata, bogato je vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u održavanju zdravlja, posebice jetre i štitnjače. 'To je hrana s visokim sadržajem glutationa ili visokim sadržajem antioksidanata', kaže Bhatia, dodajući da glutation može pomagati zdravlju mozga i srca te smanjiti upalu. Lisnato povrće često sadrži velike količine vitamina A, C i E te koenzima Q10, napominje liječnica, važnih za zdravu ravnotežu hormona. Ako niste ljubitelj lisnatog povrća, pokušajte ga npr. pomiješati s drugim voćem u smoothieju, ali ključno je da ga izmiksate, što zadržava sva vlakna.

Batat

Batat ili slatki krumpir ukusno je korjenasto povrće bogato vlaknima, kalijem i, ponajviše, vitaminom A.

Ova nepravedno zapostavljena namirnica sadrži betakaroten, a osim što pomaže u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržava ravnotežu hormona, može pomoći u jačanju zdravlja očiju.

Osim toga, srednji slatki krumpir osigurava sav vitamin A koji vam je potreban u jednom danu, a odličan je prilog i dodatak jelima, posebno u jesen.

Brazilski oraščići

Brazilski oraščići bogati su hranjivim tvarima i prirodno bogati selenom, mineralom koji je potreban za održavanje funkcije štitnjače. Selen je izravno uključen u proizvodnju hormona štitnjače, dodaje Bhatia, koji pomažu u kontroli metabolizma. Osim toga, brazilski oraščići prepuni su magnezija i zdravih masti. Potrebna su vam samo dva dnevno da dobijete ono što treba vaše tijelo. Samo jedan brazilski orah sadrži oko 95 mikrograma selena, a preporučeni dnevni unos za većinu odraslih osoba je 55 mikrograma.

Osim dodavanja ove zdrave hrane u prehranu, dr. Bhatia preporučuje izbjegavanje ili minimiziranje dodanih šećera, alkohola, kofeina i prerađene hrane.

Važno je i kako jedete.

'Prehrana prema dosljednom rasporedu može pomoći u održavanju šećera u krvi stabilnim, što pomaže u učinkovitijem upravljanju hormonima. Također imajte na umu da iako hranjiva prehrana podržava zdravlje hormona, ona ima ograničenja. Dosljedna konzumacija prave hrane može napraviti razliku. No treba znati da to nije nikakvo jamstvo da vam kasnije neće trebati hormonska terapija', napominje ona.

Liječenje hormonske neravnoteže ovisi o temeljnom uzroku, ali često uključuje lijekove, no zdrava prehrana može biti od pomoći. Dakako, ako ste zabrinuti oko razine hormona ili simptoma hormonske neravnoteže te to šteti vašoj kvaliteti života, potražite pomoć liječnika opće prakse ili endokrinologa.