NAJBOLJI SAVEZNICI

Voće i povrće koje dokazano topi kilograme

22.10.2015 u 16:34

Bionic
Reading

U najnovijoj studiji američkog sveučilišta Harvard potvrđeno je da neke vrste voća i povrća pomažu bolje od drugih vrsta u gubitku viška kilograma

Nakon što su više od dva desetljeća provjeravali prehrambene navike na uzorku od 130 tisuća žena i muškaraca na američkom sveučilištu Harvardu došli su do zanimljivih rezultata istraživanja.

Iako je mnoštvo vrsta voća i povrća povezano sa smanjenjem tjelesne težine, neke vrste su se pokazale boljima u tome.

Lista hrane koja pomaže u topljenju kilograma:

Jabuke i kruške

Jabuke su odličan saveznik u postizanju savršenog zdravlja. Poboljšavaju rad metabolizma, pomažu pri mršavljenju i daje miran san. Za razliku od jabuka, kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sustava. Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka. Dijetalna vlakna u sinergističkom djelovanju s mineralom bakrom potiču djelovanje debelog crijeva te na taj način sprječavaju konstipaciju, štiteći zdravlje debelog crijeva i reducirajući rizik od pojave raka.

Bobičasto voće

Najpoznatiji predstavnici bobičastog voća na našem području su borovnice, brusnice, jagode, kupine, maline i ribiz. Upravo bobičasto voće, jedan je od neprocjenjivih darova prirode, jer obiluje vrlo važnim nutrijentima neophodnim za zdravlje čovjeka

Kupusnjače (cvjetača, brokula, kupus, prokulica) - osim što pomažu u topljenju kilograma, zbog bogatih količina antioksidanata, križonosno povrće pomaže u jačanju imuniteta jer povećava sposobnost jetara da izbace toksine iz tijela.

Lisnato povrće

Znanstvenici su dokazali da zeleno lisnato povrće (kelj, blitva, senf-zelje, špinat, salata romaine) krije brojna ljekovita svojstva te može spriječiti nastanak i umiriti već postojeće bolesti i stanja.

Tofu ili soja

Sir od soje (tofu) sjajan je izvor kalcija, a može se jesti sirov ili kuhan. Uz bogatstvo proteina, soja sadrži mali udio masti i mnoštvo fitokemikalija. Smatra se da soja smanjuje opasnost pojave bolesti srca, osteoporoze i karcinoma, te ublažava simptome menopauze.

Što čini jabuku ili cvjetaču tako magičnom namirnicom? One, kao i ostalo voće i povrće koje se našlo na Harvardovoj listi, imaju veću količinu potrebnih vlakana i niži glikemijski indeks, zbog čega je manje vjerojatno da će uzrokovati veću razinu šećera u krvi. Na objavljenoj listi tofu se našao kao iznimka, prvenstveno zato što nije riječ o voću ni o povrću, no iako ne sadrži vlakna, pokazao se kao zdrava doza proteina s relativno malo kalorija.

Istraživanje je pokazalo i da neke vrste voća i povrća mogu pospješiti debljanje. Ako ste prvo pomislili na 'škrobne bombe' poput kukuruza, krumpira i graška, niste daleko od istine. Ove namirnice imaju visok glikemijski indeks, a osim toga, i znatno više kalorija od bilo kojeg povrća, kažu istraživači.

Provedeno istraživanje samo je jedan od načina da vam se kaže nešto što zasigurno već i sami znate: ako pokušavate izgubiti višak kilograma, potrebno je konzumirati namirnice s većom količinom vlakana, kao i voće i povrće koje sadrži manje doze škroba. To u pravilu ne znači da biste trebali u potpunosti izbjegavati namirnice poput krumpira ili kukuruza jer ih je potrebno konzumirati kao neku vrstu zamjene za kruh i rižu.