EGZOTIKA NA RASPRODAJI

Vlasnici superautomobila pod povećalom financijske policije

14.03.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Servisiranje talijanskog javnog duga teškog 1,9 trilijuna eura postaje sve teža zadaća, a naši susjedi ne libe se zaviriti i u dvorište bogatijih građana kako bi pronašli one koji su dosad izbjegavali plaćati poreze

Talijani imaju dugu tradiciju zanemarivanja svojih građanskih dužnosti, barem kada je plaćanje poreza u pitanju.

Dok se država lako zaduživala na inozemnim tržištima, uz nisku kamatnu stopu, to nije bio problem, međutim s novim mjerama štednje i dozvoljenim deficitima, državama čiji javni dug premašuje iznos od 100 posto BDP-a ne preostaje drugo doli krenuti u lov na (ne)dobrovoljne donacije.

Pritom mislimo na novac koji su Talijani zatajili od poreznika. Guardia di Finanza prije nekoliko godina započela je s uvidima u vlasništvo nad luksuznim plovilima, a kako sad prenose Telegraph i Bloomberg, akcija je proširena i na skupocjena vozila.

U prosincu prošle godine prometna policija proslijedila je poreznoj upravi brojeve registarskih pločica 150 Lamborghinija, Ferrarija i Porschea u okolici mondenog skijališta Cortina d'Amprezzo. U 60 posto slučajeva pokazalo se da su vlasnici ovih vozila u godišnjoj prijavi poreza prijavljivali prihode niže od 40.000 eura.

U međuvremenu se ovaj tip akcija proširio i na veće gradove poput Rima, Milana i Firence, a vlasnici egzotičnih automobila reagirali su prodajom vozila uz diskontne cijene istočnoeuropskim i južnoameričkim kupcima.

Prema posljednjim podacima, utaja poreza u Italiji godišnje košta državu 120 milijardi eura.