doznali smo

8 zdravstvenih simptoma koji vam govore da u kući možda imate problem s vlagom i plijesni

23.11.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Pri pojavi plijesni mnogi će tek prebojati mrlje na zidovima, no time neće smanjiti rizike od opasnih posljedica po zdravlje

Iako vam poneka točkica plijesni ili nakupljanje vlage u kutovima prostorije može djelovati kao zanemariva poteškoća koju ćete lako prekriti, riječ je o problemu koji nikako ne smijete zanemariti.

Nakupljanje plijesni dolazi s nizom potencijalno opasnih posljedica koje vrijedi shvatiti vrlo ozbiljno jer mogu biti iznimno štetne po zdravlje i dobrobit svih ukućana, posebno onih s respiratornim problemima i alergijama jer znatno pojačava simptome.

Do ove pojave dolazi uslijed povišene razine vlage u domu koja, osim plijesni, uzrokuje i neugodan miris te stvara nelagodno ozračje u domu koji bi trebao biti naša oaza mira i opuštanja. Najčešće se događa upravo u jesen, kada je temperatura u domovima viša od vanjske, a zrak je sve vlažniji uslijed veće količine padalina, zbog čega je ovo period u kojem se osobe najčešće žale na neki od sljedećih simptoma.

Poteškoće s disanjem i slabljenje imuniteta

Jedan od najčešćih problema povezanih s vlagom i plijesni je pojačana učestalost respiratornih problema. Razlog leži i u činjenici da plijesan otpušta sitne čestice koje se lako inhaliraju, a to može uzrokovati simptome poput kašlja, kihanja, curenja nosa, a u nekim slučajevima može dovesti do astme. Osobe s već postojećim respiratornim problemima su posebno osjetljive na ovakve uvjete.

No, već i povišena razina vlage može intenzivirati poteškoće s disanjem, ali i imati negativan učinak na imunitet jer vlažan zrak iznimno pogoduje razvoju virusa i bakterija te povećava rizik od oboljenja.

Umor, glavobolja i problemi sa snom

Također, slaba kvaliteta zraka može izazvati poteškoće koje ća vam otežati svakodnevicu i osjećaj blagostanja u vašem domu. Naime, zabilježeni su brojni slučajevi osoba koje se u vlažnim prostorija žale na umor i glavobolje, a sve zbog smanjene razine kisika i povećanog pritiska do kojeg dolazi uslijed visoke vlažnosti.

Isti uzroci dovode do poteškoća sa spavanjem visoka vlažnost može uzrokovati osjećaj ljepljivosti i neugodnosti, poteškoće s disanjem koje prekidaju san te osjećaj umora i malaksalosti već u trenutku kad ustanete iz kreveta.

Alergije, kožni problemi i upala pluća

Ako ste na zidovima ili namještaju primijetili pojavu plijesni, velika je vjerojatnost da se u vašem domu nalazi i veći broj grinja i drugih štetnih mikroorganizama koji će uzrokovati svrbež, osip i crvenilo kože, a kod mnogih i učestalo kašljanje, kihanje i curenje nosa. U ovom slučaju posebno loše prolaze osobe s alergijama kod kojih dolazi do intenziviranja simptoma.

No, ovi mikroorganizmi može uzrokovati i veće zdravstvene probleme, kao što je aspergiloza, histoplazmoza, sporotrihoza i dolinska groznica - infekcije čiji je najčešći uzročnik upravo plijesan.

Isto tako, izloženost velikoj količini plijesni i štetnih tvari iz zraka ponekad može dovesti do pneumonitisa. Riječ je o tipu upale pluća čiji su simptomi teškoće s disanjem, umor, povišena tjelesna temperatura, bol u prsima i opća slabost.

Kako smanjiti razinu vlage u domu?

Kako biste smanjili razinu vlage u domu i spriječili pojavu plijesni, možete poduzeti nekoliko praktičnih koraka:

  • češće provjetravati prostorije
  • sušiti rublje u najmanje vlažnoj prostoriji
  • koristiti ventilator prilikom rada perilice rublja, pranja suđa ili kuhanja
  • iskoristiti moć sobnih biljaka koje smanjuju vlažnost zraka
  • redovito čistite tepihe, zavjese, prekrivače, posteljinu, isl.

Ipak, sve ove metode kratkotrajnog su vijeka, a mnoge pritom i povisuju mjesečne troškove režija jer podrazumijevaju veće korištenje struje i pojačano grijanje uslijed češćeg otvaranja prozora.

Nemojte samo prebojati zidove

Kada je riječ o mrljama na zidovima, važno je istaknuti kako najčešće ekspresno rješenje prebojavanja nikako nije preporučljivo jer samo 'maskira' problem, pritom ostavljajući plijesan da djeluje u pozadini i nastavlja narušavati zdravlje ukućana.

Zauvijek se riješite plijesni

Srećom, postoji i dugoročno rješenje koje će vas zauvijek osloboditi borbe s vlagom i plijesni, a to su decentralizirani ventilacijski sustavi. Osim što će vam osigurati čist i kvalitetan zrak u čitavom domu tijekom cijele godine, donijet će vam i osjetnu uštedu na računima!

Naime, ako vlaga u stanu iznosi 70 posto, onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje, što znači da ćete uz ovakve ventilacijske sustave mjesečno na ovaj uglavnom astronomski visok udio režija trošiti vidno manje.

Posebno se ističu decentralizirani sustavi ventilacije tvrtke Lunos jer osiguravaju ugodno uravnotežen i kontroliran protok svježeg zraka baš tamo gdje je potreban, pritom vješto uklanjajući ustajale zračne džepove.

Garancija njihove uspješnosti u borbi s vlagom i plijesni jest u naprednoj tehnologiji koja automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a u vaš dom dovodi svježi filtrirani zrak. Tako istovremeno sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, onemogućuje stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine.

Kada je riječ o benefitima za zdravlje, ne samo da će zrak držati čistim i ugodnim za boravljenje i kvalitetan san, već i sadrži lako periv antialergijski filter koji priječi ulazak štetnih čestica u protok zraka.

Uz izuzetno niske operativne troškove te povišenje učinkovitosti uređaja za povrat topline na 90%, Lunosovi decentralizirani ventilacijski sustavi oduševljavaju i jednostavnom upotrebom te modernim dizajnom koji podiže svaki interijer, a k tome se i ugrađuju brzim postupkom u bilo koje doba godine. Dapače, možete ga postaviti u bilo kojoj fazi renovacije, bez da morate brinuti o novom podizanju prašine ili mrljama na novouređenom prostoru!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s LUNOS d.o.o.