smanjite troškove

Ovo je jedini način da zauvijek protjerate vlagu i plijesan iz svog doma

10.10.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Osim što će vas dugoročno osloboditi borbe s vlagom i plijesni, decentralizirani ventilacijski sustavi omogućit će vam i uštedu na režijama

I dok će neki jesen i niže temperature dočekati raširenih ruku nakon velikih ljetnih vrućina, drugima će prva pomisao na hladniji period godine biti - muke s dosadnom vlagom i plijesni kojih se toliko teško riješiti.

Neumorne mrlje u kutevima prostorije i mala ispupčenja na zidovima, neugodan miris i kondenzacija na prozorima, samo su neki od pokazatelja prisutnosti povećane vlage u prostoru.

Ovaj problem intenzivira se tijekom jeseni kada su domovi grijani uslijed nižih temperatura, a zrak sve vlažniji uslijed povećanja količine padalina. No, ne samo da su tragovi vlage i plijesni vizualno nepoželjni, oni dolaze i s potencijalno ozbiljnim posljedicama po zdravlje koji nikako nisu zanemarivi.

S ovim problemom najčešće se bore vlasnici kuća i stanova u podrumu ili suterenu, no plijesan će se lako pojaviti i u drugim objektima u kojima je razina vlage iznad uobičajenih 30 do 50%. Rješenja je mnogo, a kao uvjerljivo najbolja pokazala su se ona dugoročna poput ugradnje decentraliziranog ventilacijskog sustava.

No, za početak je korisno saznati zašto je uopće vaš prostor toliko vlažan i što je prvo što možete učiniti.

Zašto imate problema s plijesni i vlagom?

Do povećanja razine vlažnosti dolazi kada vlaga ostaje zarobljena u vašem domu bez mogućnosti cirkulacije, uslijed čega njena razina dodatno raste, a zrak postaje zagušljiviji i s primjetnim neugodnim mirisom.

Loša ventilacija jedan je od glavnih uzroka ovog problema. Veliku stvar možete učiniti već i redovitim provjetravanjem prostora, posebno u kuhinji i kupaonici u kojima aktivnosti poput tuširanja, kuhanja, pokretanja perilice ili ručnog pranja suđa sami po sebi znatno podižu razinu vlažnosti u zraku.

Također, vlaga može dolaziti izvana. Curenja, pukotine i prozori koji se ne zatvaraju u potpunosti mogu povisiti vlažnost, a u kombinaciji s lošom cirkulacijom zraka i neadekvatnim provjetravanjem prostora, rezultiraju plijesni i ustajalim zrakom.

Opasnosti vlage i plijesni

Povišena razina vlage u zraku osobito teško pada osobama s problemima dišnog sustava jer grinje, plijesan i bakterije dodatno škode plućima, nosu i grlu te pojačavaju poteškoće s disanjem. Isto tako, s raznim štetnim česticama u zraku posebno teško nose se osobe s alergijama na grinje, prašinu, i sl., a čak i posve zdravi pojedinci osjetit će posljedice na svojem zdravlju jer navedeni uzročnici oslabljuju imunitet.

Isto tako, narušena kvaliteta zraka može dovesti do problema sa spavanjem, osjećaja malaksalosti, umora i tromosti, a uslijed velikog zagađenja i do glavobolja, mučnina i nesvjestice.

Što je prvo što možete učiniti?

Osim redovitog otvaranja prozora (posebno u blizini kupaonice i kuhinje), pomoći vam može i klima uređaj koji će smanjivati vlažnost zraka u većini doma, a nikako ga nemojte zaboraviti redovito i adekvatno čistiti. Ista stvar vrijedi i za nape i male ventilatore koji će biti manje funkcionalni ako ne rade u svom optimalnom stanju.

Također, jedna od prvih stvari koje možete učiniti jest temeljito oprati tepihe, ukrasne jastučiće, posteljinu i madrace, zavjese, prekrivače, sofe i slične komade namještaja jer se upravo u njima vlaga najčešće zadržava te potiče razvoj i razmnožavanje grinja i plijesni.

Kada je riječ o mrljama na zidovima, važno je istaknuti kako klasično ekspresno rješenje prebojavanja nikako nije preporučljivo jer samo 'maskira' problem, pritom ostavljajući plijesan da djeluje u pozadini i narušava zdravlje ukućana.

Također, u svrhu prevencije možete sušiti rublje u najmanje vlažnoj prostoriji te koristiti ventilator prilikom rada perilice rublja i pranja suđa ili kuhanja (ako nemate napu), a imajte u vidu i kako velik broj sobnih biljaka može dodatno pogoršati ovaj problem. Naime, sobne biljke po svojoj prirodi upijaju vodu, a zatim zrak čine vlažnijim!

Ako se ne želite riješiti svojim omiljenih biljnih dekoracija, držite ih u bolje prozračenim prostorijama, kraj prozora ili na balkonu, a kao najbolja opcija za zagrižene fanove sobnih biljaka nameće se bostonska paprat koja ima gotovo jedinstvenu sposobnost upijanja vlage iz zraka.

Isplativo dugoročno rješenje

I dok će sve ove mjere predostrožnosti pomoći u smanjenju razine vlažnosti u zraku, ako ste već probali neku od njih dobro znate da je njihov učinak - samo privremen.

Upravo iz tog razloga sve je veći broj onih koji se okreću dugoročnim rješenjima koja će ih razriješiti ovog problema te osigurati čist i kvalitetan zrak u čitavom domu, bez obzira na vanjske uvjete i godišnje doba.

Kao ponajbolje rješenje pokazuju se sve popularniji decentralizirani ventilacijski sustavi koji potiču cirkulaciju zraka u odvojenim prostorijama. Za razliku od tradicionalnih centraliziranih sustava (s tek jednom jedinicom po zgradi), ovakav uređaj nudi ukućanima nudi kontrolu nad temperaturom, brzinom ventilacije i protokom zraka u svakoj zasebnoj sobi.

Evo kako uštedjeti na režijama


Dugoročna rješenja poput Lunosovog decentraliziranog sustava ventilacije u konačnici štede i energiju jer vas rješavaju vlage bez učestalog provjetravanja prostora i ponovnog zagrijavanja te smanjuju račune. Kako? Naime, ako vlaga u stanu iznosi 70 posto, onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje!

Posebno se ističu decentralizirani sustavi ventilacije tvrtke Lunos jer osiguravaju ugodno uravnotežen i kontroliran protok svježeg zraka baš tamo gdje je potreban, pritom vješto uklanjajući ustajale zračne džepove. Ako se pitate u čemu leži garancija njihove uspješnosti u borbi s vlagom i plijesni, odgovor je u - tehnologiji. Naime, on automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a u vaš dom dovodi svježi filtrirani zrak. Tako istovremeno sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, onemogućuje stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine.

Osim što omogućuje optimalnu razinu vlage unutar doma, također i štedi energiju, a samim time i smanjuju režije. Naime, metode otvaranja prozora ispuštaju toplinu van prostora i podižu potrebu za grijanjem, dok PVC prozori hermetički zatvaraju prostor i u potpunosti onemogućuju cirkulaciju zraka čime potiču nastanak plijesni. No, ništa od toga nije potrebno uz ovakav ventilacijski sustva čija je dodatna pogodnost i lako periv antialergijski filter koji priječi ulazak štetnih čestica u protok zraka.

Dodatna ušteda

Kako biste dodatno uštedjeli na svom kućnom budžetu, iskoristite akciju od -20% na sve Lunos proizvode koja traje do 15.10.!

Uz izuzetno niske operativne troškove te povišenje učinkovitosti uređaja za povrat topline na 90%, Lunosovi decentralizirani ventilacijski sustavi oduševljavaju i jednostavnom upotrebom te modernim dizajnom koji podiže svaki interijer, a k tome se i ugrađuju brzim postupkom u bilo koje doba godine. Dapače, možete ga postaviti u bilo kojoj fazi renovacije, bez da morate brinuti o novom podizanju prašine ili mrljama na novouređenom prostoru!

No, iako je ugradiv u svako doba godine, upravo je jesen savršen period za obogaćivanjem svog doma ovakvim dugoročnim i vrlo isplativim rješenjem koje će vas, napokon, osloboditi borbe s neugodnim mirisima vlage i nerješivom pojavom uporne plijesni.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s LUNOS d.o.o.