PROLJETNI OBROK

Više nemate ideja za ručak? Ovoj prefinoj deliciji s povrćem nije lako odoljeti

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 11.04.2022 15:24
  • Objavljeno 11.04.2022 u 15:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Olaf Speier / Alamy / Alamy / Profimedia

Empanade su preukusni jastučići tijesta punjeni različitim nadjevima poput mesa, povrća, sira...

Riječ je o jelu koje dolazi iz španjolske gastronomije, a može se pripremati na različite način u većoj ili manjoj verziji i kao slano ili slatko jelo.

Ukusne i fine, empalade su idealan brzi ručak, večera, užina...

Za tijesto će vam biti potrebno:

300 g glatkog brašna

1½ žličice soli

120 g hladnog maslaca

60 ml hladne vode

jaje

Prvo sjedinite brašno i sol, zatim dodajte maslac i utrljajte ga rukama u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. U posudi pomiješajte jaje i vodu, dodajte u smjesu brašna i maslaca i kratko mijesite. Ohladite, oblikujte tijesto u disk i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku sat vremena. Dok se tijesto hladi pripremite nadjev.

Za nadjev:

500 g narezane gljive

2 zelene paprike

2 crvene paprike

2 srednja luka

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol, papar

2 češnja češnjaka

Priprema:

Gljive operite, ocijedite i osušite. Izrežite ih na komade, a nakon toga operite paprike, odstranite peteljke i sjemenke te nasjeckajte na kockice.

Nasjeckajte češnjak i luk. Pirjajte češnjak i luk na tavi na ulju par minuta, a nakon toga dodajte gljive, papriku, sol i kuhajte dok umak ne omekša. Veliki lim obložite papirom za pečenje. Posložite tijesto koje ste prethodno razvaljali.

Na polovicu lima rasporedite smjesu paprika i gljiva. Zatvorite s drugim krajem i dobro stisnite rubove prstima.

Obojite jajetom. Zagrijte pećnicu na 200ºC. Pecite empanadu oko 20-25 minuta dok ne porumeni. I dobar tek!