sjajan okus

Nakon što pripremite ovu tortu preostaje vam samo gledati kako kriške nestaju

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 05.04.2022 13:39
  • Objavljeno 05.04.2022 u 13:39
Torta od mrkve oduševit će vas dodatkom kokosa i ananasa

Torta od mrkve oduševit će vas dodatkom kokosa i ananasa

Izvor: Profimedia / Autor: Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

Torta od mrkve uvijek je dobrodošlo slatko iznenađenje, a u ovoj varijanti i kombinaciji sastojaka neće vam preostati ništa drugo nego gledati kako kriške nestaju

Što dobijete kada u tortu od mrkve dodate malo ananasa i kokosa, a zatim sve to začinite slatkom i osvježavajućom kremom od slatkog sira i za kraj ubacite nekoliko tostiranih pekana? Probajte, sigurno nećete požaliti.

Potrebni sastojci:

Za biskvit:

  • 240 ml biljnog ulja, plus još malo za premazivanje
  • 280 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 ½ žličice mljevenog cimeta
  • 1 ½ žličice mljevenog đumbira
  • ¾ žličice soli
  • 65 g šećer
  • 3 velika jaja
  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 100 g konzerviranog konzerviranih kockica ananasa, ocijeđenih i ispasiranih
  • 385 g sitno nasjeckane oguljene mrkve
  • 130 g zaslađenog nasjeckanog kokosa

Za glazurom:

  • 680 g krem sira, sobne temperature
  • 225 g maslaca, omekšalog
  • 320 g šećera u prahu
  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 85 g cijelih pekana, tostiranih i sitno nasjeckanih, za ukrašavanje (po želji)
  • Spiralne trakice mrkve, po želji za ukrašavanje

Priprema:

Za biskvit: Zagrijte pećnicu 180 stupnjeva. Dva okrugla kalupa dimenzija 20 x 5 cm premažite uljem. Zatim ih obložite papirom za pečenje, pa potom opet premažite uljem. velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, đumbir i sol. Neka se sve dobro sjedini. U drugoj posudi pomiješajte ulje, šećer, jaja, vaniliju i ananas. Umiješajte mokru smjesu u suhu smjesu. Miješajte samo dok ne nestane suho brašno. Ne pretjerujte s miješanje jer će kolač će biti tvrd. Umiješajte mrkvu i kokos.

Smjesu ravnomjernu izlijte u dva pripremljena kalupa, lagao zagladite po vrhu. Pecite dok se biskvit ne napuhnu i ne porumene, a čačkalica umetnut u sredinu ne izađe čista, od 35 do 40 minuta. Izvadite i u kalupima ostavite 20 minuta da se ohlade na rešetci. Okrenite kolače na rešetku, uklonite kalup i papir za pečenje te ostavite da se potpuno ohlade.

Za glazuru: U zdjeli umutite krem sir i maslac električnom miješalicom na srednjoj brzini dok smjesa ne postane glatka. Postupno dodajte šećer u prahu i nastavite miksati sve dok smjesa ne postane glatka. Na kraju dodajte vaniliju.

Sastavljanje torte: Svaki kalup oprezno s dugim nožem s tankom oštricom prerežite vodoravno, tako da dobijete četiri sloja. Za ravnomjerno i uredno složenu tortu, stavite donji sloj, donjom stranom prema dolje, na tanjur za torte čiji su rubovi obloženi papirom za pečenje (da se uhvati višak glazura). Biskvit namažite glazurom, poklopite drugom stranom biskvita, gornjom stranom prema dolje.

Ponovite postupak s drugim biskvitom. Posljednji sloj stavite na vrh, donjom stranom prema gore. Premažite tankim sloj glazura preko vrha i bočnih strana. Nakon toga tortu stavite u hladnjak na 20 min da se stegne.

Ostatak glazure ravnomjerno nanesite tankom spatulom po površini cijele torte. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta, a prije posluživanja ravnomjerno posložite pekane uz donji rub, a po vrhu ukrasite spiralnim trakicama mrkve.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!