SIGURNO NE ZNATE...

[VIDEO] Ljudsko je tijelo za neke bubice slatki dom, a od nekih i sami imamo koristi

30.11.2020 u 18:03

Bionic
Reading

Nekim bebama kukaca ljudsko je tijelo slatki dom, a iako od nekih s pravom zaziremo, postoje i one koje nam mogu na određeni način biti korisne pa tako uz pomoć grinja znanstvenici mogu odrediti migracije naših predaka

Muhe naziva human botfly (Dermatobia hominis), porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, svoja jajašca polažu na komarce i druge insekte koji sisaju krv. Ubodom se jaja izlegnu u žrtvu i ličinke se uvlače u kožu, stvarajući bolan gnojan prištić. Nakon 5 do 10 tjedana se izvlače i nedugo zatim dostižu zrelost, spremne su za parenje i započinjanje novog ciklusa.

Ženke tropskog parazita pješčana buha (Tunga penetrans) zavlače se u tabane kako bi sisale krv. U početku su manje od zrnca pijeska iz kojeg vrebaju, ali u roku od tjedan dana narastu do 2000 puta. Nabreknu od krvi koje sisaju, ali i 200 jajašaca koje padaju na zemlju i tamo se lijegu, čekajući sljedeću bosu nogu.

Neki se paraziti ne zadržavaju samo na koži pa tako trakavice napadaju crijeva. Odrasli primjerci mogu se razviti do dužine staze za kuglanje i blokirati nam probavni sustav. Trakavice polažu desetke tisuća jajašaca koja nakon što se izlegnu mogu migrirati i širiti se kroz pluća, mišiće pa čak i mozak.

Zvuči li vam već ovo jezivo, crva loa loa, poznatog i kao crv oka, radije preskočite. S čovjeka na čovjeka može ih prenijeti obad, tako da nakon ugriza ličinke ulaze kroz ranu. Nakon pet mjeseci rasta pod kožom dostižu zrelost i dnevno oslobađaju tisuće zametaka. Embriji potom putuju cijelim tijelom, a ponekad ih se može primijetiti u kretanju ispod kože ili preko očne jabučice.

Nije svaki uljez koji polaže jaja u naše tijelo zlokoban

Iako zvuči odvratno, grinje su našem licu prilično neškodljive. Žive na gotovo svakom licu, a većina ljudi ih uopće ne primjećuje, jer ne hrane se našim tkivom, nego masnoćom koju koža lica ispušta. Kad dođe vrijeme za reprodukciju, ženka izlegne samo jedno jaje. Zgodna stvar kod grinja je što znanstvenici proučavanjem grinja s vašeg lica mogu pratiti kretanje vaših predaka širom planeta. Naime, obično se prenose s roditelja na djecu pa grinje pstavljamo obitelji u nasljedstvu.

Grinje na licu nisu jedina korisna buba na ili u nama. Muha zlatara može biti korisna u medicini. Jaja polažu unutar otvorenih rana, gdje se lijegu crvi koji se hrane oštećenim mesom. Možda zvuči grozno, ali jednog će se dana ovaj postupak moći koristiti za liječenje čireva na stopalima dijabetičara i drugih rana koje sporo zarastaju. Naime, crvi čiste područje u kojem se nađu i uklanjaju mrtvo tkivo, a osim toga izlučuju i proteine koji smanjuju upalu.