ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

[VIDEO] Teško je zamisliti koliko nam je posteljina prljava nakon samo tjedan dana

24.11.2020 u 18:11

Bionic
Reading

Sa ljudi godišnje opadne oko pola kilograma mrtve kože. S obzirom da je to hrana za grinje, možete početi nagađati kojom brzinom će vam se posteljina napuniti tim sićušnim člankonošcima

Gdje ima kožnih stanica, ima i grinja. Mikroskopski organizmi hrane se mrtvim stanicama koje opadnu sa nas. Grinje jedu, vrše nuždu i razmnožavaju se u posteljini što stvara pogodne uvjete za razne gljivice i bakterije.

No, to nije jedina stvar koja prlja posteljinu. Tu su i znoj, pljuvačka, te izlučevine koje su rezultat drugih aktivnosti u krevetu.

U slučaju da spavate goli, u ovu već neugodnu mješavinu prljavštine dodajete i male količine vlastitog izmeta. Ako dijelite krevet s još jednom osobom, sve se udvostručuje. Nemojte zaboraviti ni ljubimce koji dodatno pogoršavaju cijelu situaciju.

Jedna od ilustracija koliko nam je posteljina prljava je činjenica da nam jastučnice, kad ih ne mijenjamo dovoljno često, imaju više bakterija nego zahodska daska. Kratka anketa koju je Business Insider proveo otkriva da muškarci u dobi između 18 i 25 godina u prosjeku mijenja posteljinu samo četiri puta godišnje.

Problem prljave posteljine postaje vrlo ozbiljan za osobe koje pate od alergija. Takvim ljudima nepromijenjena posteljina može prouzročiti crvenilo i svrbež oko očiju i curenje nosa.

Prosječna neoprana jastučnica ubrzo će imati oko 16 različitih vrsta gljivica od kojih neke mogu utjecati na disanje. Jedno istraživanje pokazalo je kako u posteljini ima više bakterija nego u neopranoj zdjelici pseće hrane.

Neoprana posteljina može uzrokovati probleme s kožom jer se sva prljavština koja je na jastučnici ponovo vrati na lice i zaguši pore.

Naravno, svi spomenuti problemi imaju jednostavno rješenje – redovito pranje posteljine. Stručnjaci preporučuju pranje posteljine jednom tjedno na najvišoj preporučenoj temperaturi za tu vrstu tkanine.