UN UPOZORAVA

[VIDEO] Pandemija bolesti Covid-19 nesrazmjerno šteti ženama

27.11.2020 u 17:07

Bionic
Reading

Pandemija bolesti Covid-19 unazadila je ravnopravnost spolova nekoliko godina, a žene širom svijeta preuzimaju 'lavovski udio' u dodatnim kućanskim poslovima, izvjestili su u četvrtak Ujedinjeni narodi, a prenosi CNN

Kako je utvrđeno u izvještaju UN-ovog entiteta za ravnopravnost spolova, UN Women, iako su i žene i muškarci tijekom pandemije preuzimali dodatne neplaćene kućanske poslove, žene su suočene s većim teretom skrbi.

UN Women je analizirao dostupne podatke iz 38 zemalja kako bi prikupili podatke o neplaćenom radu, a provedene su i ankete u gotovo50 zemalja, uz korištenje telefonskih i mrežnih metoda.

Otkriveno je da su žene tijekom pandemije preuzele više kućanskih poslova od muškaraca, a veća je vjerojatnost i da su napustile plaćene poslove.

Otprilike 60 posto žena i 54 posto muškaraca izjasnili su se da su povećali količinu vremena provedenog na neplaćenom kućanskom poslu od početka pandemije, utvrđeno je u izvješću.

No, kako piše CNN, žene su izvijestile da su preuzele veći intenzitet dodatnih kućanksih poslova od muškaraca, i to na dulja razdoblja.

Sudionice ispitivanja za izvještaj procjenjuju da su uzimale dodatnih 5,2 sata brige o djeci svaki tjedan, dok su muškarci izvjestili o dodatnih 3,5 sati u brizi o djeci.

Ovo ukazuje da žene u većini zemalja troše dodatnih 30 i više sati tjedno samo na brigu o djeci, gotovo ekvivalentno prosječnom vremenu provedenom na radnom mjestu s punim radnim vremenom tjedno, navodi se u izvješću.

Žene napuštaju više i radna mjesta

UN Women navodi i da je veći broj žena napustio radna mjesta tijekom cijele pandemije, vjerojatno kao rezultat povećanog opterećenja kod kuće.

Na kraju drugog tromjesečja 2020. bilo je 1,7 puta više nezaposlenih žena nego muškaraca (321 milijun žena u odnosu na 182 milijuna muškaraca), prema UN-ovoj analizi podataka o tržištu rada u 55 visoko i srednje prihodovnih zemalja, a najvećim razlikama u Latinskoj Americi.