NJEGA LICA

[VIDEO] Što dermatolozi preporučuju za cistične akne

26.11.2020 u 17:54

Bionic
Reading

Prištevi su problem s kojim se većina ljudi mora suočiti, no kao i kod svakog problema, postoje ekstremniji oblici te neugodne kožne bolesti

Najgori oblik prišta je cistična akna. Ne samo da su u pitanju veliki upaljeni dijelovi kože, već ih i bol čini vrlo neugodnima.

Dobar dio osoba koja ima problema s cističnim aknama ide liječniku kako bi dobili injekciju kortizona. To ih isušuje u samo nekoliko sati.

No, za osobe koje nemaju vremena ili novca odlazak dermatologu možda nije moguć. To je pogotovo važno tijekom pandemije koju trenutno proživljavamo.

Štogod činili, nemojte pokušavati istisnuti cističnu aknu. To je nemoguće jer se radi o nakupini bijelih krvnih zrnca pod kožom.

Ne samo da je nemoguće istisnuti cističnu aknu, već može biti i štetno. Istiskivanje može uzrokovati dodatnu upalu, crvenilo i na kraju ožiljak.

Prišt o kakvom se ovdje priča najbolje je u nekoliko sekundi ohladiti ledom. Hladnoća će uzročiti stiskanje žila što će smanjiti crvenilo i veličinu upaljene kože.

Prije stavljanja leda na lice ga operite. Led bi se trebao staviti u krpu, pa na lice svakih deset minuta tri puta u sat vremena.

Nanesite sredstvo za čišćenje sa salicilnom kiselinom, nakon čega slijedi hidratantna krema bez ulja i na kraju dodajte korektor s benzoil peroksidom. Stručnjaci preporučuju višu koncentraciju salicilne kiseline u sredstvu za čišćenje, oko 1.5 do dva posto, no ne za kožu koja je osjetljiva i sklona aknama jer u tom slučaju dolazi do pretjeranog isušivanja. Sredstvo za čišćenje ne treba biti na licu duže od minutu, dvije.

Osobe sklone cističnim aknama trebale bi svakodnevno koristiti hidratantno sredstvo bez ulja koje ne uzrokuje daljnje stvaranje prištića. Takva sredstva često sadrže ceramide, niacinamide ili hijaluronsku kiselinu koji smanjuju crvenilo i omogućuju ponovno stvaranje zaštitnog sloja kože.

Benzoil peroksid smanjuje razinu bakterija koje uzrokuju akne. Čak i niske koncentracije benzoil peroksida (2.5 posto) imaju pozitivan učinak na kožu, što je preporučljivo kako bi se izbjeglo pretjerano isušivanje.

Za iznimno bolne cistične akne valja nabaviti kremu koja sadrži jedan posto hidrokortizona.

Za skrivanje akni stručnjaci preporučuju korektore zelene nijanse.