NEMIRNE NOĆI

[VIDEO] Jeste li možda primijetili da u zadnje vrijeme sanjate bizarne stvari?

12.01.2021 u 16:07

Bionic
Reading

Ako zadnjih godinu dana sanjate neobične stvari, niste sami. Mnoštvo ljudi ima vrlo živopisne snove, pogotovo od lockdowna

Pandemija je promijenila mnoge aspekte naših života, no jedna od stvari za koju ne bismo odmah pomislili da će biti drugačija su naši snovi. I tu bismo se prevarili.

Potraga za riječima 'čudni snovi' na Googleovoj tražilici udvostručila se od početka pandemije. U pitanju je psihološki fenomen.

'Naši snovi su inače način na koji analiziramo sjećanja. Trenutno imamo značajno više materijala za analizu, pogotovo kad se priča o iskustvima i osjećajima', kaže psihoterapeutkinja Philippa Perry.

Većina osoba koja kaže da ne sanja nije u pravu. Stvar je u tome da se jednostavno ne sjećaju svojih snova.

Pandemija olakšava pamćenje snova te ih čini nešto čudnijima nego inače. Philippa Perry kaže da nije loše biti znatiželjan u vezi vlastitih snova, pogotovo ako nam stvaraju nelagodu.

Snovi se često tiču nezavršenog posla. Philippa Perry dodaje kako je razmišljanje o snovima korisno, čak i kad se radi o noćnim morama, jer je u pitanju nešto što nam je očito važno i što možda možemo riješiti.

Postoji i druga strana neobičnih snova. Zbog promjena koje smo u zadnjih godinu dana uveli u svoje živote moguće je da nam se biološki sat pomakao ili da podsvjesno osjećamo povišenu razinu stresa koja se onda po noći manifestira u snovima.

Drugi problem je manjak svjetla tijekom dana koji također stvara poremećaje u spavanju.

Ukratko, pokušajte upiti što više dnevnog svjetla koliko možete i posvetite poneku misao svojim neobičnim snovima.