MIRAN SAN

[VIDEO] Muče vas problemi sa spavanjem? Ovo piće stvarno bi moglo biti odgovor!

03.12.2020 u 22:06

Bionic
Reading

Iako postoji niz pića za koja stručnjaci smatraju da su štetna za kvalitetan san, pića koja olakšavaju spavanje nisu toliko dobro istražena

Više od trećine odraslih osoba u SAD spava manje od sedam sati dnevno, dok je preporuka između sedam i devet sati dnevno.

Dio problema su i pića koja se ispijaju u satima prije odlaska u krevet. Bilo što s kofeinom nije preporučljivo.

Iako je osjetljivost na kofein različita, pića koja ga sadrže ne bi se trebala konzumirati kasnije od šest sati poslijepodne. Preporuka stručnjaka je izbjegavati kavu šest sati prije odlaska u krevet.

No, kava nije jedina koja sadrži kofein. Neka gazirana pića i čajevi ih imaju, kao i čokolada.

Stručnjaci također ne preporučuju alkohol prije spavanja. Alkoholna pića olakšavaju padanje u san, no često onemogućavaju dublji san što značajno umanjuje kvalitetu počinka.

Rijetka istraživanja preporučuju mlijeko za miran san. Toplo mlijeko s medom također je povoljno za lakše spavanje.

Iako se radi o savjetu koji je već prilično dobro poznat, znanstvenici proučavaju zašto mlijeko zapravo pomaže sa padanjem u san. Čini se da je dio te zagonetke aminokiselina poznata kao triptofan.

Triptofan se u ljudskom tijelu pretvara u kemijske spojeve koji sudjeluju u radu mozga, a povezani su sa spavanjem. Jedan od tih kemijskih spojeva je hormon melatonin koji luči epifiza, a važan je dio ravnanja ciklusima budnosti i sna, dok je drugi serotonin koji izaziva opuštanje i pospanost.

No, još ne postoji puno istraživanja koja su se pozabavila utjecajem toplog ili hladnog mlijeka na pospanost. Jedan dio znanstvenika smatra kako je u pitanju psihološki proces, a ne tjelesni.

Jedina stvarna preporuka stručnjaka je da za san nije dobro u krevet otići dehidriran te da je za to najbolje popiti malo vode.