KORISNI SAVJETI

Uz ove savjete uvijek ćete narezati luk bez suza

12.04.2022 u 15:24

Bionic
Reading

Rezanje luka nerijetko nije ugodan zadatak pogotovo kada ne možete zaustaviti suzenje i peckanje očiju

Zbog čega zapravo 'plačemo' dok režemo luk?

Naime, tad se oslobađaju enzimi koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid. Kada on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina što uzrokuje peckanje, a budući da živčani završeci takvu reakciju prepoznaju kao opasnost, mozgu se šalje aktivacijski signal zbog čega poteku suze kao refleksna zaštita.

Evo nekoliko korisnih savjeta uz pomoću kojih ćete spriječiti ovu neugodnu pojavu:

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

Jedan od načina da spriječite suzenje očiju prilikom rezanja luka taj je da ga prije korištenja držite minimalno 30 minuta u hladnjaku ili 10 do 15 minuta u zamrzivaču. Hladan zrak sprečava proizvodnju iritirajućeg kemijskog spoja koji je glavni krivac za suze nad daskom za rezanje.

Međutim to ne znači da trebate sve vrijeme držati luk u hladnjaku ili zamrzivaču jer ćete na taj način ubrzati proces kvarenja.

Čim luk prerežete na pola, odmah otvoreni dio okrenite na dasku za rezanje, a kako ga dalje usitnjavate narezani dio stavljajte sa strane ili u lonac, dalje od očiju.

Još jedan način na koji ćete spriječiti reakciju je da luk dobro isperete u vodi, što mu s druge strane može utjecati na okus. Izrežite krajeve luka i stavite ga u zdjelu s vodom koja će neutralizirati sulfolnu kiselinu, zbog čega neće doći do iritacije rožnice.

U korijenu luka nalazi se najveća koncentracija sumpora, stoga bi bilo najbolje da izbjegnete taj dio tijekom sjeckanja ne bi li vaše oči ostale suhe. Prepolovite luk po sredini tako da korijen ostane s bočne strane glavice te polovicu položite na dasku za rezanje na odrezani dio. Polovicu luka narežite na tri šnite i zatim nasjeckajte na kockice sve dok ne dođete do korijena.

Ne biste li spriječili da plin dopre do vaših očiju, luk možete rezati pokraj prozora.

Svakako pri tome koristite oštri nož koji će pomoći da se luk lakše nareže, zbog čega će manji broj stanica biti oštećen te će manja količina iritirajućeg plina ispariti u zrak. No i vrsta luka koji koristite u kuhinji može učiniti razliku pa enzime koji stvaraju iritirajući plin u većoj mjeri sadrži npr. crveni luk, dok mladi luk i poriluk imaju manju količinu tog enzima te ne izazivaju suzenje i peckanje očiju.