mali trikovi

U hladnjaku ili na sobnoj temperaturi - gdje je najbolje držati rajčice kako bi ostale sočne i slatke?

04.04.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Iako ih vrlo često čuvamo u hladnjaku, rajčice će najbolje zadržati sočan okus i teksturu na sobnoj temperaturi. No ima još nekoliko korisnih trikova koji će vam dobro doći

Slatke i sočne rajčice imaju sposobnost transformirati okus svakog obroka i dati mu posebnu notu. Bez obzira jesu li jednostavno narezane i poslagane na kruh, pasirane u umak, gazpacho ili su osvježavajući dodatak salatama, pravi su užitak. I dok o njihovom sjajnom okusu i bogatstvu koje unose u svako jelo nije potrebno raspravljati, pomutnja nastaje kada se potegne tema njihovog pravilnog čuvanja da bi se zadržali okus i tekstura. Treba li rajčice držati u hladnjaku ili, ipak, na sobnoj temperaturi? Mijenja li se način skladištenja ovisno o njihovoj zrelosti?

Sve se svodi na znanost, piše marthastewart.com. Rajčice sadrže enzim koji reagira na niske temperature i uzrokuje razbijanje stanične membrane, zbog čega su kašaste i brašnastog okusa. Držanjem u hladnjaku gube na okusu i teksturi. Osim toga, rajčice vrlo brzo poprimaju mirise drugih namirnica u hladnjaku, što može pogoršati njihovu kvalitetu i okus.

Bilo da kupujete zrelu ili nezrelu rajčicu, čuvajte je na sobnoj temperaturi, složni su stručnjaci. 'Rajčice su najukusnije kada su posve zrele i kada se čuvaju na sobnoj temperaturi', kaže Maddy Rotman, voditeljica odjela za održivost u Imperfect Foodsu, te dodaje: 'Probajte pojesti hladnu rajčicu i rajčicu koja je bila na sobnoj temperaturi, vidjet ćete da je sav okus skriven kada je hladna, a kod one sobne temperature osjećaju se sva punina okusa i slatkoća.'

Koliko dugo će izdržati na sobnoj temperaturi, ovisi o zrelosti pojedine rajčice. Potpuno zrele rajčice valja jesti odmah dok će za još nedozrele rajčice biti bolje ako koji dan odstoje na sobnoj temperaturi. Stručnjaci savjetuju da ih treba držati stabljikom prema dolje dok ne budu spremne za konzumiranje.

Ako su rajčice zrele, a ne stignete ih odmah pojesti, možete ih staviti u hladnjak na nekoliko dana kako biste zaustavili proces zrenja. No nakon toga trebali biste ih koristiti samo za kuhanje, a ne jesti ih sirove jer će izgubiti previše okusa i teksture. Možete ih iskoristiti za pripremu umaka, pizze ili pak dodati prilikom pečenja mesa, krumpira i povrća.

Ako pak planirate pojesti samo polovicu rajčice, Anina von Haeften, suosnivačica Farm to the People, savjetuje da drugu polovicu čuvate u hladnjaku. Naime, kada se ostavi na pultu, osušit će se. 'Ako drugu polovicu planirate upotrijebiti sljedeći dan, to ne bi trebalo utjecati na okus i teksturu', objašnjava. Kako bi polovica rajčice zadržala svježinu, preporučljivo ju je držati u hladnjaku, odrezanom stranom prema dolje.