LOŠA REPUTACIJA

Testosteron ipak ne potiče agresivnost

09.12.2009 u 13:05

Bionic
Reading

Suprotno široko rasprostranjenoj ideji, muški hormon testosteron ne potiče agresivnost, prema rezultatima istraživanja ponašanja čini su rezultati objavljeni u internetskom izdanju časopisa Nature

Istraživači okupljeni oko Christopha Eiseneggera sa Sveučilišta u Zuerichu promatrali su ponašanje 120 žena oko igre dijeljenja neke svote novca, na način da su neke od njih prethodno primile dozu od 0,5 mg testosterona, a druge placebo. Dvije skupine trebale su se složiti oko načina dijeljenja putem igre ponuda i pregovaranja.

Ustanovili su da su žene koje su dobile testosteron 'općenito davale bolje ponude, pravednije, od onih koje su dobile placebo', piše u priopćenju švicarskog sveučilišta.

'Uzimanje obične doze testosterona kod žena izaziva poboljšanje društvenosti u pregovaranju, smanjuje sukobe i povećava djelotvornost društvenih interakcija', tvrdi se u studiji.

Autori objašnjavaju da su testirali samo žene jer su neurofiziološki učinci apsorpcije pod jezikom 0,5 mg testosterona poznati kod njih, ali ne kod muškaraca.

Mit koji povezuje testosteron i agresivnost podržavale su ankete među zatvorenicima koje su pokazale da silovatelji imaju višu stopu testosterona od osuđenika za krađu ili uporabu droga, podsjećaju autori i dodaju da ta korelacija ne predstavlja dokaz o odnosu uzroka i posljedice.