ZA UKUSNIJA JELA

Tehnike kuhanja koje bi svatko trebao znati

  • Autor: M. C.
  • Zadnja izmjena 02.04.2017 17:05
  • Objavljeno 02.04.2017 u 17:05
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kuhanje je zabavno, ali puno je lakše ako znamo osnovne tehnike i termine pa će i jela biti ukusnija

Kuhanje

Tehnika koja se nauči među prvima jer to je klasično kuhanje namirnica u slanoj vodi. Važno je znati da pojedine namirnice poput povrća ne treba predugo kuhati. Ako se raskuhaju, gube nutritivne vrijednosti.

Kuhanje al dente

Svi se slažu da je tjestenina najbolja ako je kuhana al dente, odnosno nije mekana i prekuhana. Al dente znači da ćete je osjetiti pod zubima dok je jedete, a to je izvorno talijanski naziv i njihova tehnika kuhanja.

Prženje

Najčešće se koristi za prženje mesa. Komadi trebaju biti suhi da se ne lijepe za tavu, a zbog vlage neće dobiti zapečenu zlatnosmeđu boju. Meso možete prethodno obrisati papirnatim ručnicima.

Poširanje

Možda su uz ovaj termin najpoznatija jaja ili riba koji se kuhaju u vodi sasvim lagano i polako. Jaje primjerice treba oprezno izliti u vodu i kuhati dok bjelanjak ne bude potpuno bijel, a žumanjak će ostati u tekućem stanju. U vodu se obično dodaje i malo octa.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Blanširanje

Ovo je tehnika kuhanja kojom primjerice želimo kratko prokuhati povrće prije nego li ga zamrznemo. Namirnice se stavljaju u kipiću vodu na minutu do dvije i zatim odmah preliju hladnom da se dalje termički ne obrade. Tako ćemo i dalje sačuvati sve hranjive sastojke, a pojedino povrće može se odmah i konzumirati. 

Deglaziranje

Zapravo se radi o postupnom dodavanju hladne tekućine ili podlijevanju namirnica koje se pirjaju pa na kraju imate i ukusan umak. Iako često jelo podlijevamo običnom vodom, deglaziranje se više odnosi na dodavanje vina ili temeljca, piše časopis Chatelaine.

Pirjanje

Spada u vlažne tehnike kuhanja, ali namirnice se prvo provode takozvanom suhom metodom. Točnije, hranu prvo malo zapržite, a zatim poklopite i polako kuhate, a sva se tekućina zadržava u tavi ili loncu s okusima.

Reduciranje

Tehnika reduciranja odnosi se na isparavanje tekućine tijekom kuhanja. Tako se dobiva gustoća u jelu i naglašena aroma.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Emulzija

Naziv za povezivanje sastojaka koji inače ne idu jedan s drugim pa im je za povezivanje potreban emulgator.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!