KALORIJSKA BOMBA

Što se točno nalazi u sušiju?

12.03.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Vitke se zvijezde kunu u ovo japansko jelo, no suši može imati više kalorija od Big Maca i prženih krumpirića

Suši više nije jelo samo za one sklone egzotičnim okusima pa se može nabaviti sve češće. Jedan je od glavnih razloga njegove popularnosti u europskim zemljama reputacija zdravog obroka. Japanske su žene među najzdravijima na svijetu, pa su tako i vitke zvijezde poput Victorije Beckham, Cheryl Cole i Keira Knightley postale ljubiteljice jela sa sirovom ribom, piše Mail Online.

No nutricionisti upozoravaju da zapadnjačka verzija sušija nije uvijek najzdravija. Rachel Beller u svojoj knjizi 'Eat To Lose, Eat To Win' kaže kako, iako smatramo suši laganim obrokom, on može biti pun kalorija i ugljikohidrata.

'Tipična rola sušija sadrži 290 do 350 kalorija i ima ugljikohidrata kao dvije i pol do četiri kriške kruha', kaže Beller. 'Primjerice, kalifornijska rola (koja sadrži male komade ribe, avokada i masnu majonezu) jednaka je kalorijskoj vrijednosti dva sendviča punjenih ribljim štapićima.'

Obrok sušija sadrži obično dvije ili tri takve role, pa se kalorijska vrijednost takvog ručka penje do 1.050 kalorija. Evo, zašto štapiće trebate odložiti dalje od sebe.

1. U njima ima vrlo malo ribe 
Mnogi od nas vjeruju da je suši dobar način da konzumiramo preporučene dvije porcije ribe tjedno, ali problem je to što većina sušija sadrži vrlo malo proteina. Riba u kalifornijskoj roli ili komadu nigirija teži samo pet grama. Trebali bismo pojesti 28 komada sušija da bismo došli do preporučene doze od 140 grama ribe.

247926,247902,247692,247428

Sašimi, kriške sirove ili pečene tune ili lososa, bolji su izbor ako želite unijeti proteine, masne kiseline omega-3, vitamine i minerale. Ovaj oblik japanske hrane ima malo prerađenih ugljikohidrata.Trudnicama i dojiljama (ili ženama koji žele zatrudnjeti) ne preporučuje se više od dvije porcije masne ribe (lososa, skuše, pastrve ili svježe tune) tjedno, jer ta riba može sadržavati toksine koji mogu utjecati na bebin razvoj. Trudnice bi trebale izbjegavati škampe, kozice, rakove i ostale plodove mora koji mogu sadržavati viruse i bakterije.

Tuna također može sadržavati živu, toksin koji i kod odraslih osoba može utjecati na zdravlje bubrega i živčanog sustava.

2. Suši je pun prerađenih ugljikohidrata
Teška bijela riža glavni je sastojak sušija i ponekad čini 75 posto tog obroka. Kad je dugo bijelo zrno riže jako obrađeno, ono gubi potrebne vitamine, minerale i vlakna. Ta riža nije samo skuhana u vodi, nego ima i znatne količine šećera, a tom zbroju treba dodati i slatki rižin ocat koji se dodaje kao začin. Možda mislite da ste pojeli zdravi ručak, no neke verzije sa 13 rola sušija jednake su količini ugljikohidrata koje dobijete s tri kriške bijelog kruha.

3. Sušijem ne unosite dovoljno vlakana
Vaš suši može biti omotan u tanak list alge (prepun vlakana, željeza, kalcija i kalija), ali to je mala količina koja pridonosi preporuci od pet porcija vlakana dnevno. Ako pojedete šest kalifornijskih rola, unijet ćete samo gram algi, što nije ni blizu potrebnoj dozi željeza ili kalcija. 

Ni kockicama krastavca, avokada ili paprike neće se postići potrebne prehrambene vrijednosti vlakana. 

4. Suši sadrži velike količine soli. 
Razlog je u riži kuhanoj u slanoj vodi i umaku od soje koji dodajemo rolicama. Primjerice, jedna kalifornijska rola ima gotovo pola grama soli. 
Dimljena riba poput lososa te ukiseljeno povrće i đumbir također sadrže puno soli. 

Prije nego što dodate umak od soje, zapamtite da samo jedna žlica može sadržavati gotovo tri grama soli ili gotovo polovicu ukupne količine koje biste trebali konzumirati dnevno. Pretjerana konzumacija soli povećava rizik od visokog krvnog tlaka i rizik od bolesti srca i moždanog udara.

5. Rijetko dolaze u verziji bez žitarica 
Suši se može činiti kao dobar izbor ako ne želite konzumirati glutene. No umak od soje koji se koristi kao začin često uključuje i pšenicu.
Provjerite etiketu ako imate celijakiju ili ste netolerantni na pšenicu.