NEVJEROJATAN OKUS

Losos pečen u soli: Ovo je najlakši recept za savršeno sočnu ribu

28.11.2025 u 10:12

Bionic
Reading

Losos pečen u soli jedan je od najjednostavnijih i najukusnijih načina pripreme ribe, a pritom je i iznimno zdrav. Ova tehnika, iako stara, i danas oduševljava svojom lakoćom i savršenim okusom

Iako se točno podrijetlo pripreme ribe u slanoj kori ne može sa sigurnošću utvrditi, vjeruje se da potječe iz područja blizu Mrtvog mora, gdje je sol bila lako dostupna pa se koristila za čuvanje i kuhanje hrane.

Ova metoda, koja se jednostavno može primijeniti i na losos, temelji se na prekrivanju ribe debelim slojem soli prije pečenja. Sol pri tome stvara zaštitnu koru koja zadržava vlagu tijekom termičke obrade, čineći ribu iznimno mekanom, sočnom i aromatičnom. Losos pripremljen na ovaj način posebno je ukusan, a cijeli postupak toliko je jednostavan da ga možete savršeno svladati već pri prvom pokušaju.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Potrebni sastojci:

  • 1 file lososa od 1 kilograma
  • 3 kilograma krupne soli
  • 3 bjelanjka
  • 1 limun
  • 1 grančica ružmarina
  • Voda

Priprema:

U zdjeli pomiješajte sol, naribajte koricu limuna, dodajte bjelanjke i sve dobro sjedinite.

U posudu za pečenje stavite podlogu od pripremljene smjese, položite na nju filet lososa i potpuno ga prekrijte drugim slojem soli, bjelanjaka i limuna.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, poklopljeno/pokriveno, oko 30 minuta. Nakon 15 minuta pažljivo okrenite losos. Kada vrijeme istekne, izvadite ga iz pećnice i ostavite da odstoji 5 minuta.

Zatim razbijte tvrdu koru od soli koja se stvorila i uklonite je. Pažljivo odstranite kožu s lososa i poslužite filete na tanjurima.

Po želji ih možete poslužiti s nekim umakom, primjerice majonezom ili tartarom.