PUDING OD KRUHA

Što sa starim kruhom? Karmela Vukov Colić inspiraciju je pronašla u Velikoj Britaniji i pripremila slasticu za prste polizati

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 19.12.2021 22:24
  • Objavljeno 19.12.2021 u 22:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: ARB / ImageSource / Profimedia

Kako je voditeljica objasnila na svojem Instagram profilu, ona nije osoba koja voli bacati kruh, pa uvijek pronađe način kako da iskoristi stare ostatke - pretvori ga u prezl, krutone, juhe ili knedle, a ponekad si da truda pa napravi ukusan zimski desert

Bread pudding, odnosno puding od kruha neizostavan je dio britanskog slatkog stola, ujedno i najlakši način za potrošiti stari kruh. Prema ovom receptu priprema ga Karmela Vukov Colić.

Sastojci:

  • jučerašnji kruh
  • maslac
  • 4 jaja
  • 5-6 žlica šećera
  • 1-2 žličice cimeta
  • 1 žličica vanilije
  • 480 ml (2 šalice) mlijeka

Priprema:

Jučerašnji kruh narežite na kockice, složite ih u vatrostalnu posudu premazanu maslacem i odozgo prelijte žlicom-dvije rastopljenog maslaca. Umutite jaja, šećer, cimet, žličicu vanilije i mlijeko i time prelijte kruh. Malo ga i pritisnite da lijepo upije tekućinu, po vrhu možete pobacati grožđice (tradicionalni recept) ili višnje.

Prekrijete aluminijskom folijom i pecite na 160 stupnjeva oko 35 minuta. Maknite foliju i pecite još 15 minuta da se lijepo pozlati. Poslužite toplo uz preljev od vanilije.

Za taj preljev ugrijte 350 ml mlijeka i 100 ml slatkog vrhnja i prije vrenja maknite s vatre. Posebno tucite 2 žumanjka, 4 žlice šećera, 1 žličicu vanilije ili vanilin šećer i 1 obilnu žlicu škrobnog brašna. Kad je jednolično, polako ulijevajte vruće mlijeko, malo pomalo, da se žumanjci ne zgrudaju. Sve vratite na laganu vatru i, neprestano miješajući, kuhajte dok se ne počne gustiti. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi dok se puding ne ispeče.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!