CIMET ZVJEZDICE

Želite se osjećati kao da ste iz kraljevske obitelji barem ovog Božića? Isprobajte službeni recept za ove preukusne kolačiće

14.12.2021 u 14:16

Bionic
Reading

Došlo je napokon ono najljepše doba godine kada, unatoč lošim vijestima kojima nas bombardiraju sa svih strana, uživamo u pripremi najslasnijih kolačića, ali i ostalih delicija koje će se naći na blagdanskom stolu. Ukoliko su vam dosadili uvijek jedni te isti kolači, isprobajte recept kojem su već desetljećima vjerni članovi kraljevske obitelji

Sastojci:

  • 300 g šećera u prahu
  • 85 g bjelanjaka
  • 20 g limunovog soka
  • 300 g mljevenih badema
  • 115 g kandirane naranče i limuna
  • 1/2 naribane korice limuna
  • 12 g mljevenog cimeta
  • 1/4 čajne žličice mljevenih klinčića

Priprema:

1. Izmiješajte kandiranu koricu limuna i naranče i miješajte sve dok ne dobijete teksturu poput paste.

2. Umutite šećer u prahu, bjelanjak i limunov sok dok ne dobite smjesu za mekane beze kore. Odvojite 1/3 smjese i ostavite sa strane kako bi se kasnije tijesto moglo preliti tankim slojem.

3. Dodajte ostale sastojke u smjesu za beze kore i mikserom miješajte dok ne dobijete teksturu poput tijesta.

4. Tijesto potom izmijesite rukama i prebacite na papir za pečenje te ga rukama poravnajte. Papir za pečenje stavite i povrh tijesta, pa s valjkom rastanjite tijesto na oko centimetar debljine.

5. Maknite gornji papir i namažite onaj ostavljeni sloj za beze kore u tankom sloju. Budite nježni i pažljivi.

6. Stavite dobiveno u frižider na najmanje sat vremena.

7. Kada je dobro ohlađeno, izvadite tijesto iz frižidera i pomoću modlica u obliku zvijezdica počnite rezati oblike. Kako bi si olakšali posao i kako bi vam se sve lijepo rezalo, svaki puta prije negoli postavite modlicu na tijesto, umočite je u vodu.

8. Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva i pecite između 12 i 15 minuta. Slastičari kraljevske obitelji preporučuju da se peče samo s donjim grijačem, kako bi gornji dio zvjezdica ostao bijel. Možete ih izvaditi kada se keksići lagano daju odvojiti od papira, a sredina je meka.

9. Ostavite oko pola sata na plehu da se ohladi.

10. Dobro uskladišteni u kutije za kolače, mogu stajati do dva mjeseca.