JEDITE UJUTRO

Što je najzdravije jesti za doručak?

08.04.2014 u 10:36

Bionic
Reading

Je li stvarno istina da preskakanje doručka može biti loše po zdravlje? Što je uopće najzdravije jesti ujutro? Novo istraživanje pokazalo je da muškarci koji preskaču doručak imaju 27 posto veću vjerojatnost od srčanog udara, a konzumacija hrane u jutarnjim satima može učinkovito štititi i od pretilosti. Ipak, obilan doručak ne znači da ćete pojesti manje za ručak

Jeste li doručkovali danas? Ako niste, tada ste se nesvjesno izložili smrtnoj opasnosti, barem tako tvrdi novo istraživanje koje se bavilo proučavanjem poveznica između preskakanja doručka s pretilošću, dijabetesom, pa čak i gripom, piše Daily Mail. U najnovijoj studiji američki znanstvenici su otkrili da su ljudi koji preskaču doručak 27 posto više izloženi riziku od srčanog udara i bolesti srca. Prema istraživanju Harvard School of Public Health, preskakanje doručka dodatan je pritisak na tijelo te je jutarnji obrok doista presudan za zdravlje - no što je najzdravije jesti za doručak?

Preskakanje bilo kojeg obroka je loša ideja
Ne postoji ništa magično u doručku što ga čini osobito važnim za zdravlje, kaže doktorica Susan Jebb, voditeljica prehrane i zdravlja stanovništva Medical Research Councila, dodajući kako smatra da bi preskakanje bilo kojeg drugog obroka dovelo do istih učinaka kao što je debljanje. Metabolička stopa po kojoj se spaljuju kalorije tijekom sna se usporava, a nakon doručka se ponovno ubrzava. Međutim profesor medicine na Sveučilištu u Glasgowu, Naveed Sattar, kaže da ti dokazi nisu uvjerljivi. 'U istraživanjima poput jednog nedavnog o bolestima srca morate se zapitati povećava li preskakanje doručka rizik od srčanog udara ili pak ljudi koji preskaču doručak inače imaju loše zdravstvene navike te su skloni bezumnom i neorganiziranom jedenju?'

Nemate apetita? Za to krivite gene
Ako se borite s apetitom rano ujutro, za to bi mogao biti kriv vaš biološki sat koji određuju naslijeđeni geni. Oko deset posto populacije naslijedi gene prema kojima su njihovi biološki satovi nešto malo sporiji, pa te osobe nakon buđenja baš i nemaju apetita.

'Kada se probudimo, u tijelu se odvija cijeli niz procesa koji nas sprema za dan pred nama, uključujući otpuštanje hormona koji signaliziraju glad. No ako ste 'sova', tip osobe koja voli ostati budna do kasno te joj teško pada rano buđenje, ujutro nećete osjećati glad. Stoga se nemojte siliti da jedete odmah kada se probudite. Ako ste se probudili oko sedam, vjerojatno ćete početi osjećati glad oko devet ili deset sati, pa doručkujte tada', kaže doktorica Jebb, napominjući da neredoviti odlasci u krevet također mogu utjecati na osjećaj gladi, stoga je preporučljivo odlaziti u krevet otprilike u isto vrijeme.

Radije doručkujte nego da cijelo jutro nešto grickate
Doručak je jedan od tri najvažnija obroka u danu. Ako preskočite doručak, tijekom jutra sigurno ćete posezati za raznim grickalicama, tada nećete ni normalno ručati, a popodne ćete opet biti gladni pa ćete posegnuti za grickalicama i tako ukrug. Očito, preskakanje doručka može utjecati na izbor hrane u ostatku dana.

Prošlogodišnje istraživanje provedeno na Imperial Collegeu London pokazalo je da osobe koje ne doručkuju u vrijeme ručka pojedu i 20 posto više, no osim toga češće posežu za nezdravom, visokokaloričnom hranom. Međutim iako su ljudi koji preskaču doručak statistički skloniji tome da budu pretili, redovito doručkovanje neće vam nužno pomoći da smršavite.

Nemojte preobilno doručkovati
Jeste li se ikada doslovce prejeli za doručak vjerujući da ćete manje jesti za ručak? Studija iz 2011. godine pokazala je da će ljudi pojesti jednaku količinu za ručak i večeru, bez obzira na to jesu li doručkovali.

Prema nedavnom istraživanju doktorice Susan Jebb i njezinog tima, ako nastojite smršavjeti, trebali biste se pridržavati omanjeg doručka s 300 kalorija. Primjeri doručka koji imaju manje od 300 kalorija uključuju zdjelu zobene kaše s medom, zdjelu žitarica s mlijekom i kuhano jaje s kriškom integralnog tosta. Najgori način za početak dana svakako su slatke žitarice, pekarski proizvodi, slastice i kruh – koji će uzrokovati porast razine šećera u krvi.

Zašto vrlo brzo osjećate glad
Ako doručkujete, a bez obzira na to vaš trbuh krulji već oko 11 ujutro, čak i ako ste pretili, to bi mogao biti znak inzulinske rezistencije koja može dovesti od dijabetesa. Inzulin pretvara šećer u energiju u tijelu, ali ako je vaše tijelo postalo otporno na taj hormon, on ne funkcionira učinkovito navodeći tijelo da ga proizvodi u većim količinama. To znači da je, ako je vaš doručak metaboliziran, ostala manja količina inzulina koja sprečava smanjenje razine šećera u krvi, tako da vrlo brzo ponovno osjećate glad. Ako ste uočili ove i druge simptome inzulinske rezistencije, kao što su debljanje, pogotovo na području trbuha i struka, i umor, tada se svakako posavjetujete s liječnikom te se potrudite smršavjeti – upravo to bi moglo zaustaviti razvoj dijabetesa.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje