KRIZNE SITUACIJE

Psiholozi savjetuju kako pomoći djeci i razgovarati s njima o potresu

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 23.03.2020 13:02
  • Objavljeno 23.03.2020 u 11:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tatyana Tomsickova / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što je jučerašnji potres probudio Zagrepčane, a u kojem su mnogi ostali i bez svojih domova, strah za svoje bližnje dobio je novu, dodatnu dimenziju, uz postojeći strah od zaraze koronavirusom

Poliklinika za zaštitu djece i mladih pripremila je infografike za pomoć djeci i mladima u ovim stresnim uvjetima u kojima je najvažnije biti smiren i ne paničariti.

Pružanje podrške vrlo je bitno, a ono što može odmoći je pregledavanje i/ili širenje senzacionalističkih informacija iz neprovjerenih izvora te širenje negativnih emocija.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Poliklinika za zaštitu djece i mladih

Osim samog traumatskog događaja (potresa), nalazimo se u kriznoj situaciji zbog koronavirusa, tjeskobni smo kao zajednica. Upute za samozaštitu od potresa i koronavirusa činile su se kontradiktorne (ostanite doma/izađite) pa je to stvorilo dodatnu konfuziju.

Kako si možemo pomoći?

Brigom za osnovne potrebe (tako da jedemo, pijemo, da smo na toplom), kada imamo potrebu - dijeljenjem emocija s bližnjima, pružanjem podrške jedni drugima, vraćanjem uobičajenim aktivnostima, onom što nas inače opušta, pravovremenim informiranjem i praćenjem uputa institucija...

Što može odmoći?

Pregledavanje i širenje lažnih i/ili senzacionalističkih informacija iz neprovjerenih izvora, validiranje 'normalnosti' svojih i tuđih emocija i reakcija na 'nenormalne' uvjete i okolnosti, zagovaranje već raširenih ideja o tome da smo kažnjeni, da nas čeka i nešto gore - nitko nije kriv i moramo se usmjeriti na podršku umjesto na okrivljavanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!