SVE O KVINOJI

Ovu fantastičnu namirnicu morate uvrstiti u jelovnik

27.02.2015 u 08:37

Bionic
Reading

Ova južnoamerička žitarica još uvijek se sramežljivo pojavljuje na našim tanjurima, no zbog njezinih zdravstvenih i prehrambenih prednosti trebali bismo je češće koristiti

Kvinoja je nekad nazivana i 'zlatom Inka' budući da je bila na cijeni kao izvor snage i izdržljivosti za ratnike. Kao i amarant (štir), kvinoja se svrstava u tzv. pseudožitarice jer, iako ne pripadaju skupini žitarica, njihove sjemenke podsjećaju na žitarice i koriste se na slične načine kao žitarice. Srodna je cikli i špinatu.

Ova egzotična žitarica koja sve više osvaja i zapadnjake, bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem, cinkom, bakrom, manganom i željezom, a mogu je bez problema konzumirati i osobe alergične na gluten.

Možda ne znate, ali kvinoja osigurava više željeza od ostalih žitarica i sadrži visoke količine kalija i vitamina B2 (riboflavina), kao i ostalih vitamina B skupine: B6, B3 i B1! Posljednjih godina sve češće se baš kvinoja spominje kao zamjena za meso u budućnosti. Za razliku od ostalih žitarica, kvinoja je kompletan izvor bjelančevina budući da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Izvor je aminokiseline lizin, bitne za rast i popravak tkiva, što je sasvim neuobičajeno za žitarice.

Kvinoja je kultivirana u Andama, na području Perua, Čilea i Bolivije još prije 5.000 godina, a uz kukuruz, bila je jedna od dviju osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka.

Iako se o kvinoji stalno govori kao o žitarici, radi se zapravo o sjemenci biljke koja je srodna špinatu. Sjemenke su, osim što su prepune hranjivih i zdravih sastojaka, iznimno ukusne i imaju poseban orašast okus i blagu hrskavu strukturu. U trgovinama zdravog hranom možete je naći u bijeloj i crvenoj varijanti.

Ova namirnica odlična je za oboljele od bolesti srca i krvožilnog sustava, a može biti i korisna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Kao bogat izvor magnezija i vitamina B2 preporučuje se osobama koje pate od migrena, a ima odličan učinak i na sve one koji imaju problema s probavom jer pospješuje čišćenje organizma sprečavajući zatvor.

Kvinoju možete pripremati na puno načina pa je možete kuhati i koristiti slično kao rižu, pripremati kao prilog ili dodatak varivima, juhama, može se samljeti u brašno i raditi beskvasni kruh, skuhanu kvinoju pomiješajte sa svježim sjeckanim voćem i orašastim plodovima kao žitarice za doručak.