Mnogi od nas svakodnevno bacaju previše hrane, a banane su među najvećim 'krivcima'. Prema studiji iz 2017. godine, britanske obitelji svakodnevno bace čak 1,4 milijuna banana koje su još uvijek jestive. Jedan od glavnih razloga je što banane počinju tamnjeti ili izgledaju nagnječene, no način na koji ih čuvate može ih održati svježima dulje i spriječiti nepotreban otpad
Tijekom procesa kada zriju, banane proizvode i reagiraju s plinom etilenom, koji je zaslužan da voće u konačnici omekša i postane slađe za jelo. Upravo reakcija s etilenom čini da banane najprije prelaze iz zelenkaste u žutu boju, a zatim se pojavljuju smeđe mrlje. Kako se razina etilena povećava, banane postaju sve smeđe i mekše.
Smeđe mrlje također se pojavljuju kada je banana oštećena. Oštećene banane proizvode još više etilena, što ubrzava proces potamnjivanja.
Ključ za dulju svježinu banana je u načinu čuvanja:
- Izvadite banane iz pakiranja – Ako ste kupili banane u plastičnoj ili papirnatoj ambalaži, najbolje ih je izvaditi kako se etilen ne bi nakupio i ubrzao zrenje.
- Ne čuvajte ih s drugim voćem – Etilen koji oslobađa drugo voće također može ubrzati tamnjenje banana. Umjesto toga, držite ih odvojeno, na hladnom i tamnom mjestu, dalje od izvora topline poput pećnice ili friteze.
- Omotajte stapku banane folijom – Neki stručnjaci savjetuju omatanje stabljike folijom ili prozirnom folijom. Budući da etilen izlazi upravo iz stabljike, omatanjem se plin 'zarobi' i banane sporije tamne. Ovaj trik može produžiti život banane i 10 do 14 dana.
Jesu li smeđe banane sigurne za jelo? Smeđe banane obično su sigurne za konzumaciju, iako su mekše i slađe, što možda ne odgovara svima. One su odlične za pečenje i dodavanje prirodne slatkoće kolačima bez dodatnog šećera.
Prije nego što pojedete smeđu bananu, provjerite ima li plijesni, je li previše gnjecava ili curi te ima li neugodan miris. Ako je tako, najbolje je baciti je.