TAKO SOČNO

Ovi rezanci proglašeni su najfinijim jelom godine, a za pripremu vam treba tek 25 minuta

10.12.2025 u 15:29

Bionic
Reading

The New York Times svrstao je ove rezance s češnjakom na visoko peto mjesto najfinijih recepata objavljenih ove godine, što je znak da ih svakako trebate pripremiti

The New York Times ovu godinu zaključuje s listom najukusnijih jela u kojima smo uživali proteklih 365 dana, a na visokom petom mjestu našao se i ovaj recept za noodlese u sočnom 'češnjakastom' umaku koji mirisom i okusom tijekom ovih zimskih dana jednostavno vraća osmijeh na lice.

Kako piše popularni američki medij, glavna zvijezda ovog recepta je gusti, mirisni hoisin umak, kantonski klasik koji jelu daje savršeni spoj slatkog i slanog. Također, napominju kako se češnjak se kratko 'procvjeta' na ulju da dobije bogatu, orašastu aromu, dok se rezanci malo zapeku s donje strane kako bi postali hrskaviji no obično.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

U njihovom receptu nalaze se mjere za četiri porcije obroka, a tvrde da je za cijelu pripremu dovoljno tek 25 minuta.

Sastojci:

  • Sol i papar
  • 400 g noodlesa
  • 60 ml hoisin umaka
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • Biljno ulje
  • 2 žličice javorovog sirupa ili meda
  • 6 srednjih češnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih
  • 6 stabljika mladog luka, tanko narezanog
  • 4 žlice tostiranih bijelih sezamovih sjemenki
@foodiligence New York Times Top 50 Recipes of 2025 | Hoisin Garlic Noodles by @nytcooking @hettymckinnon Ingredients • 14 oz dried wheat or egg noodles • ¼ cup Hoisin • 2 tbsp Soy sauce • 1 tbsp Sesame oil • 2 tsp Maple syrup or honey • Vegetable oil • 6 garlic cloves, finely chopped • 6 scallions, white & green parts sliced • 4 tbsp toasted sesame seeds • Salt & pepper Cook the noodles in salted boiling water until al dente, then drain and rinse to cool. Mix hoisin, soy sauce, sesame oil, and maple syrup in a small bowl. Heat oil in a large skillet, add the garlic and white scallion parts, and cook until fragrant, then quickly pour in the sauce and add the noodles, tossing to coat. Let the noodles cook undisturbed until the bottom turns crispy, 2 to 3 minutes, then season to taste. Serve topped with sesame seeds and the green scallion parts. #nytcooking #recipe #noodles #cooking #foodtok ♬ Funky Lo-fi Vides (P-funk Jazz) - Gazelle

Priprema:

  1. U velikom loncu zakuhajte slanu vodu. Dodajte rezance i kuhajte ih prema uputama na pakiranju dok ne postanu al dente. Ocijedite i ispirite dok se rezanci ne ohlade.
  2. U međuvremenu, u maloj zdjeli pomiješajte hoisin umak, soja umak, sezamovo ulje i javorov sirup pa ostavite sa strane.
  3. Zagrijte wok tavu na srednje jakoj vatri 2 minute. Dodajte 1 do 2 žlice ulja zajedno s češnjakom i bijelim dijelovima mladog luka. Miješajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi (ali ne dopustite da češnjak zagori!). Odmah dodajte umak, a zatim rezance i dobro promiješajte dok se rezanci ravnomjerno ne prekrijeju.
  4. Ostavite rezance da se kuhaju, bez dizanja, dok se ne počnu lijepiti za tavu i dno ne postane hrskavo, 2 do 3 minute. Kušajte i začinite solju (ako je potrebno) i paprom.
  5. Za posluživanje, prebacite u zdjelice i pospite sezamovim sjemenkama i zelenim dijelovima mladog luka.