The New York Times svrstao je ove rezance s češnjakom na visoko peto mjesto najfinijih recepata objavljenih ove godine, što je znak da ih svakako trebate pripremiti
The New York Times ovu godinu zaključuje s listom najukusnijih jela u kojima smo uživali proteklih 365 dana, a na visokom petom mjestu našao se i ovaj recept za noodlese u sočnom 'češnjakastom' umaku koji mirisom i okusom tijekom ovih zimskih dana jednostavno vraća osmijeh na lice.
Kako piše popularni američki medij, glavna zvijezda ovog recepta je gusti, mirisni hoisin umak, kantonski klasik koji jelu daje savršeni spoj slatkog i slanog. Također, napominju kako se češnjak se kratko 'procvjeta' na ulju da dobije bogatu, orašastu aromu, dok se rezanci malo zapeku s donje strane kako bi postali hrskaviji no obično.
U njihovom receptu nalaze se mjere za četiri porcije obroka, a tvrde da je za cijelu pripremu dovoljno tek 25 minuta.
Sastojci:
- Sol i papar
- 400 g noodlesa
- 60 ml hoisin umaka
- 2 žlice sojinog umaka
- 1 žlica sezamovog ulja
- Biljno ulje
- 2 žličice javorovog sirupa ili meda
- 6 srednjih češnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih
- 6 stabljika mladog luka, tanko narezanog
- 4 žlice tostiranih bijelih sezamovih sjemenki
Priprema:
- U velikom loncu zakuhajte slanu vodu. Dodajte rezance i kuhajte ih prema uputama na pakiranju dok ne postanu al dente. Ocijedite i ispirite dok se rezanci ne ohlade.
- U međuvremenu, u maloj zdjeli pomiješajte hoisin umak, soja umak, sezamovo ulje i javorov sirup pa ostavite sa strane.
- Zagrijte wok tavu na srednje jakoj vatri 2 minute. Dodajte 1 do 2 žlice ulja zajedno s češnjakom i bijelim dijelovima mladog luka. Miješajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi (ali ne dopustite da češnjak zagori!). Odmah dodajte umak, a zatim rezance i dobro promiješajte dok se rezanci ravnomjerno ne prekrijeju.
- Ostavite rezance da se kuhaju, bez dizanja, dok se ne počnu lijepiti za tavu i dno ne postane hrskavo, 2 do 3 minute. Kušajte i začinite solju (ako je potrebno) i paprom.
- Za posluživanje, prebacite u zdjelice i pospite sezamovim sjemenkama i zelenim dijelovima mladog luka.