VRIJEDI IH ISPROBATI

Otkrivamo nekoliko trikova kojima ćete produljiti rok trajanja voću, povrću i mliječnim proizvodima

28.05.2020 u 21:14

Bionic
Reading

Ako ste se i vi nekad neugodno iznenadili stanjem bobičastog voća koje ste htjeli iskoristiti za jutarnji smoothie, evo o čemu morate voditi računa prilikom skladištenja namirnica kako bi dulje bile svježe

Kako bi namirnice u hladnjaku i ostavi što dulje ostale u dobrom stanju, potrebno ih je ispravno skladištiti.

Evo nekoliko korisnih savjeta:

Banane zamotajte u prozirnu foliju

Tajna održavanja banana svježima je zamotati ih u prozirnu foliju - možete ih zamotati pojedinačno ili cijeli bunt. Ipak, nemojte zaboravite da banane možete oguliti i nasjeckati te ih zamrznuti što je savršeno za dodavanje smoothiejima za doručak, a prezrele banane fantastične su u npr. banana kruhu.

Papirnati ručnici

Obični kuhinjski ručnici od papira, vaš su najbolji prijatelj za dugovječnost hrane jer pomažu apsorbiranju vlage, a voće i povrće održavaju svježima i hrskavim. Omotajte paket gljiva kako ih ne bi pokvarile, a možete i zelenu salatu kako biste kako biste spriječili da brže propadne. Mnogi stavljaju i papirnate ručnike na dno ladice za salatu u svom hladnjaku.

Što sa celerom ili šparogama

Nekom pak povrću poput celera ili šparogama treba voda. Narezani krastavci u vodi dulje će trajati kao i mladi luk, šparoge iili celera - stavite ih u staklenke s vodom poput cvijeća kako bi zadržali svježinu.

Zamrznite avokado

Postoji li neka namirnica koja se brže pokvari od avokada? Jedne minute je tvrd kao stijena, a već sljedeće je nejestiv. Instagram blogerica Bethany Ugarte ima genijalan trik s avokadom. Ona ga zamrzne i tako joj može trajati 3, 4 mjeseca.Kako bismo ga brzo odmrznuli, jednostavno ga pustimo pod toplu vodu, ostavimo da stoji sa strane pola sata i ukusan je poput svježega.

Jogurt

Mliječni proizvodi često postaju vrlo brzo neupotrebljivi zbog pojave plijesni. Zvuči čudno, ali pomaže da jogurt okrenite naglavačke! Pokušajte ih pohraniti naopako u hladnjak - ovo stvara vakuum u spremniku koji zaustavlja rast bakterija, a samim tim i plijesni. Samo provjerite je poklopac pravilno pokrenut.

Zaledite mlijeko i začine

Kako bi mlijeko dulje ostalo svježe, mnogi savjetuju da ga umjesto u vratima gdje se temperatura stalno mijenja zbog otvaranja i zatvaranja, držimo na policama hladnjaka. No jedan novi trend nedavno je preplavio društvene mreže, a to je da mlijeko zamrznete u posudama za led. Isti savjet vrijedi i za začinsko bilje - nasjeckajte ga i zamrznite s vodom i maslinovim uljem u posudama za led. Spremni ste za dodavanje instant okusa jelima poput pomfritova i gulaša!

Operite bobičasto voće u ocatu

Instagram je prepun savjeta za dulje trajanje bobičastog voća koje treba oprati u mješavini vode i octa kako bi bili svježi. Čim ih kupite, stavite ih u veliku zdjelu i prije ispiranja ih isperite destiliranim bijelim ocatom i vodom, pričajte da se potpuno osuše i stavite u hladnjak u posudi obloženoj papirnatim ručnikom.

Sir i maslac

Plastični omotač najgori je način skladištenja tvrdih sireva poput npr. cheddara. Ako nemate posebne vrećice za sira ili papir za sir, poslužit će i papir za pečenje koji bi u idealnom slučaju trebalo zamijeniti svaki put kada sir otvarate i konzumirate. Možete i staviti tanki sloj maslaca na odrezanu stranu sira svaki put kada ga upotrebljavate, kako biste spriječili oksidaciju i plijesan.