VRIJEDI IH ISPROBATI
Otkrivamo nekoliko trikova kojima ćete produljiti rok trajanja voću, povrću i mliječnim proizvodima

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
Kako bi namirnice u hladnjaku i ostavi što dulje ostale u dobrom stanju, potrebno ih je ispravno skladištiti.
Evo nekoliko korisnih savjeta:
Banane zamotajte u prozirnu foliju
Tajna održavanja banana svježima je zamotati ih u prozirnu foliju - možete ih zamotati pojedinačno ili cijeli bunt. Ipak, nemojte zaboravite da banane možete oguliti i nasjeckati te ih zamrznuti što je savršeno za dodavanje smoothiejima za doručak, a prezrele banane fantastične su u npr. banana kruhu.
-
VIRUS NE IDE KROZ ŽELUDAC
Koliko je u jeku pandemije sigurna hrana iz dostave? Evo što o tome kažu stručnjaci
-
Video
KORISNI SAVJETI
Hranu nikad ne bismo trebali bacati, a pogotovo ne u ovoj situaciji: Evo kako ćete sačuvati namirnice i pametnije ih iskoristiti
-
Video
OPASNOSTI ODLASKA U KUPOVINU
Što o mogućnosti prijenosa koronavirusa putem hrane i ambalaže kažu stručnjaci
Papirnati ručnici
Obični kuhinjski ručnici od papira, vaš su najbolji prijatelj za dugovječnost hrane jer pomažu apsorbiranju vlage, a voće i povrće održavaju svježima i hrskavim. Omotajte paket gljiva kako ih ne bi pokvarile, a možete i zelenu salatu kako biste kako biste spriječili da brže propadne. Mnogi stavljaju i papirnate ručnike na dno ladice za salatu u svom hladnjaku.
Što sa celerom ili šparogama
Nekom pak povrću poput celera ili šparogama treba voda. Narezani krastavci u vodi dulje će trajati kao i mladi luk, šparoge iili celera - stavite ih u staklenke s vodom poput cvijeća kako bi zadržali svježinu.
Zamrznite avokado
Postoji li neka namirnica koja se brže pokvari od avokada? Jedne minute je tvrd kao stijena, a već sljedeće je nejestiv. Instagram blogerica Bethany Ugarte ima genijalan trik s avokadom. Ona ga zamrzne i tako joj može trajati 3, 4 mjeseca.Kako bismo ga brzo odmrznuli, jednostavno ga pustimo pod toplu vodu, ostavimo da stoji sa strane pola sata i ukusan je poput svježega.
Jogurt
Mliječni proizvodi često postaju vrlo brzo neupotrebljivi zbog pojave plijesni. Zvuči čudno, ali pomaže da jogurt okrenite naglavačke! Pokušajte ih pohraniti naopako u hladnjak - ovo stvara vakuum u spremniku koji zaustavlja rast bakterija, a samim tim i plijesni. Samo provjerite je poklopac pravilno pokrenut.
Zaledite mlijeko i začine
Kako bi mlijeko dulje ostalo svježe, mnogi savjetuju da ga umjesto u vratima gdje se temperatura stalno mijenja zbog otvaranja i zatvaranja, držimo na policama hladnjaka. No jedan novi trend nedavno je preplavio društvene mreže, a to je da mlijeko zamrznete u posudama za led. Isti savjet vrijedi i za začinsko bilje - nasjeckajte ga i zamrznite s vodom i maslinovim uljem u posudama za led. Spremni ste za dodavanje instant okusa jelima poput pomfritova i gulaša!
Operite bobičasto voće u ocatu
Instagram je prepun savjeta za dulje trajanje bobičastog voća koje treba oprati u mješavini vode i octa kako bi bili svježi. Čim ih kupite, stavite ih u veliku zdjelu i prije ispiranja ih isperite destiliranim bijelim ocatom i vodom, pričajte da se potpuno osuše i stavite u hladnjak u posudi obloženoj papirnatim ručnikom.
Sir i maslac
Plastični omotač najgori je način skladištenja tvrdih sireva poput npr. cheddara. Ako nemate posebne vrećice za sira ili papir za sir, poslužit će i papir za pečenje koji bi u idealnom slučaju trebalo zamijeniti svaki put kada sir otvarate i konzumirate. Možete i staviti tanki sloj maslaca na odrezanu stranu sira svaki put kada ga upotrebljavate, kako biste spriječili oksidaciju i plijesan.