VIRUS NE IDE KROZ ŽELUDAC

Koliko je u jeku pandemije sigurna hrana iz dostave? Evo što o tome kažu stručnjaci

31.03.2020 u 15:10

Bionic
Reading

U svrhu zaustavljanja širenja koronavirusa diljem svijeta poduzimaju se različite mjere. S ciljem izbjegavanja većih okupljanja otkazana su brojna kulturna, sportska i zabavna događanja, oni koji to mogu rade od kuće, a zatvoreni su i restorani. U Hrvatskoj su iz mjere zatvaranja restorana isključene pučke kuhinje i restorani koji dostavljaju hranu, no koliko je ona sigurna?

Osim izvješća o mjerama zatvaranja ugostiteljskih objekta svih kategorija, osim dostave hrane i pučke kuhinje uz maksimalne mjere predostrožnosti, na Vladinim stranicama koronavirus.hr ne može se naći podatak o sigurnosti hrane iz dostave. Međutim i sama činjenica da su iz mjera izuzeti restorani s dostavom sugerira da je ova hrana sigurna za konzumiranje.

Potvrđuje to i dr. Benjamin Chapman, stručnjak za sigurnost hrane na Državnom sveučilištu u Sjevernoj Karolini, koji za američke medije kaže kako ne postoje dokazi da se koronavirus prenosi hranom ili ambalažom, čak i ako nekako pronađe put do vašeg zalogaja.

'Moja je preporuka da i dalje koristite dostavu hrane kao zaista sigurnu alternativu odlasku u restorane', kaže Chapman.

S njim se slaže dr. Angela Rasmussen, virologinja sa Sveučilišta Columbia, koja objašnjava da toplina pri kuhanju vrlo vjerojatno ubija koronavirus.

Rasmussen dodaje da je rizik obolijevanja od COVID-a19 putem vrućeg ili hladnog obroka i inače vrlo mali.

'Koronavirusi općenito nisu stabilni na visokim temperaturama, pa je vrlo vjerojatno da će kuhanjem hrane virus prestati biti aktivan. Koliko dugo virus ostaje zarazan na hladnoj hrani, nije poznato, ali pranje koje se preporučuje za hladne proizvode ionako bi trebalo isprati viruse', kaže Rasmussen.

Čak i u slučaju gutanja virusa, objašnjava Rasmussen, naš želudac zapravo bi ga uništio.

'Kad pojedete bilo koju vrstu hrane, svejedno vruću ili hladnu, ona će skliznuti ravno u trbuh u kojemu je kiselo okruženje, a nizak pH također deaktivira viruse', pojašnjava Rasmussen.

Ipak, dr. Sanjay Gupta za CNN kaže da s hranom naručenom iz restorana ipak treba poduzeti neke mjere predostrožnosti.

'U osnovi, već kod preuzimanja hrane treba pokušati odvojiti nešto ambalaže i ostaviti je pred vratima, a na ostatku pakiranja obrisati površine kad uđemo u kuću i potom dobro oprati ruke. Uvijek treba imati na umu da nakon diranja bilo koje površine rukama možemo dodirnuti lice. Dakle ja sam problemu pristupio s time na umu i čini mi se kao dobar pristup jer se osjećam prilično dobro po tom pitanju', kaže Gupta.

Dr. Celine Gounder, docentica medicine i zaraznih bolesti na NYU Bellevue, napominje da najveći rizik zapravo predstavlja interakcija ljudi prilikom dostave, a ne interakcija s hranom.

'Mislim da je najrizičniji trenutak onaj u kojem vam je hrana dostavljena i nađete se licem u lice s osobom koja vam dostavlja hranu. U idealnom slučaju trebali biste narudžbu platiti preko interneta ili bilo koje druge platforme koju koristite za naručivanje hrane, koju vam potom ostave pred vratima i vi je pokupite kad dostavljač ode', kaže Gounder.

Dio servisa specijaliziranih za dostavu hrane na području Zagreba uveo je sredinom ožujka beskontaktne dostave, pa vas dostavljač putem aplikacije obavijesti da vam je hrana ostavljena pred vratima. Želite li minimizirati mogućnost prijenosa koronavirusa, provjerite pruža li dostavni servis koji inače koristite ovakvu uslugu.