ZAHTJEVNI ODNOSI

Otkrijte kako djetinjstvo utječe na ljubavne veze

17.01.2012 u 10:34

Bionic
Reading

Povezanost bebe s majkom tijekom prvih 18 mjeseci života, snažno utječe na ljubavni život djeteta u budućnosti, otkriva najnovije istraživanje

Sposobnost čovjeka za povjerenje, ljubav i rješavanje konflikata razgovorom ne nastaje slučajno. Naprotiv, to se definira već u

najranijem djetinjstvu, piše časopis Current Directions in Psychological Science. Beba prema kojoj se roditelji nisu odnosili onako kako su trebali, u odraslom životu zauzima napadački stav jer se osjeća ugroženo. S druge strane, bebe koje su najraniju dob provele uz pažljive majke pune podrške, znaju se dobro nositi s poteškoćama u ljubavnim vezama.

Iako odrasli ljudi s godinama promijene stavove u pogledu ljubavnih veza, stari obrasci ipak 'iskoče' na površinu svaki put kada dođe do stresne situacije. Sve to pokazalo je istraživanje u kojemu je sudjelovalo 75 djece, a koja su praćena od rođenja do ranih 30-ih godina života.

Djeca – sada odrasle osobe – konstantno su kroz život ponavljala emocionalne i socijalne obrasce iz djetinjstva koji su nastajali u kontaktu s roditeljima, posebno majkom. Istraživanje se koncentriralo na njihove sposobnosti razrješavanja sukoba s drugim ljudima, posebice ljubavnim partnerima.

'Odnos s roditeljima, posebno s majkom, u prvim mjesecima života djeteta prva je povezanost koju to dijete ima. Upravo ta veza kasnije im služi kao predložak za sve ostale veze u životu. Ako je ta veza bila dobra, ispunjena toplinom i povjerenjem, dijete će kasnije biti emotivno zrelije, a to znači da će bolje funkcionirati u ljubavnim odnosima', pojasnio je Jeffry Simpson sa sveučilišta Minnesota.