TKO BI IM ODOLIO
Nema ništa slađe od božićnih keksa uz kavu, a mi vam danas predlažemo četiri jednostavna recepta koja će vas oduševiti

Izvor: Profimedia / Autor: Bonfanti Diego / Cultura RF / Profimedia
-
OMILJENE ZIMSKE DELICIJE
Doživite advent u vlastitom domu uz pomoć recepta za kuhano vino i hot dog u domaćem pecivu
-
Video
OLAKŠAJTE SI POSAO
Bacili ste se u pripremu božićnih slastica? Od ove baze možete napraviti sedam vrsta brzih i jednostavnih kolača
-
MEKE I SLASNE
Jednom kada probate ove ukusne kiflice, koje se naprosto tope u ustima, nećete ih se moći zasititi
Čokoladni hrskavci

Izvor: Profimedia / Autor: Studio Lipov / Studio Lipov / Profimedia
Sastojci
- 200 g mliječne čokolade
- 150 g cornflakesa
- 50 g maslaca
- 3-4 žlice Nutelle
Priprema
1. Otopite čokoladu i maslac. Dodajte cornflakes i promiješajte. Ostavite 20-ak minuta da se hladi na sobnoj temperaturi.
2. Dodajte 3-4 žlice Nutelle i promiješajte.
3. Na dasku za rezanje stavite aluminijsku foliju na koju ćete malom žlicom vaditi hrpice smjese. Stavite ih u hladnjak na minimalno sat vremena, nakon čega su keksi spremni za posluživanje. Čuvajte ih u hladnjaku.
Raspucanci

Izvor: Profimedia / Autor: Oksana Lyskova / Alamy / Alamy / Profimedia
Sastojci
- 200 g tamne čokolade
- 80 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrata vanilije
- 200 g glatkog brašna
- 1 žlica kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- Šećer kristal za valjanje
- Šećer u prahu za valjanje
Priprema
1. Istopljenu čokoladu dodajte u posudu pa dodavajte redom istopljeni maslac, šećer i žličicu ekstrakta vanilije.
2. Dok smjesu miksate na prvoj brzini dodajte dva jaja.
3. U brašno dodajte prašak za pecivo te kakao pa sve sjedinite.
4. Zatim to prebacite u čokoladnu smjesu i sve dobro promiješajte špatulom.
5. Prekrite prozirnom folijom i pustite sat vremena u hladnjak da se stegne.
6. Ohlađenu smjesu uzimajte žličicom pa oblikujte kuglicu. Uvaljajte svaku kuglicu u kristal šećer pa u ćešer u prahu.
7. Kuglice slažite na masni papir u tepsiji. Nastavite izrađivati kuglice na isti način dok ne potrošite svu smjesu. Pazite da ostavite dovoljan razmak između kuglica kako se ne bi slijepile tijekom pečenja.
8. Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
Puding keksi

Izvor: Profimedia / Autor: Nebojsa Rozgic / Alamy / Alamy / Profimedia
Sastojci
- 125 g maslaca
- 2 vanilin šećera
- 125 g glatkog brašna
- 50 g pudinga od vanilije ili čokolade
- 50 g šećera u prahu
Priprema
1. U posudu dodajte maslac, vanilin šećer, brašno i šećer u prahu pa zamijesite kratko prstima.
2. Dodajte puding u prahu i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
3. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa pustite da se hladi u hladnjaku pola sata.
4. Ukoliko želite keksiće u dvije boje, ponovite smjesu s istim sastojcima, samo ovaj put dodajte puding od vanilije.
5. Od ohlađenog tijesta kidajte komadiće od kojih potom oblikujte kuglice.
6. Kuglice poredajte na pleh obložen papirom za pečenje.
7. Vilicom lagano pritisnite svaku kuglicu kako bi ostale tri crte te kako bi postale plosnate.
8. Kekse pecite 5-8 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Medenjaci

Izvor: Profimedia / Autor: Bonfanti Diego / Cultura RF / Profimedia
Sastojci
- 3 šalice (+ 1/4 šalice) glatkog brašna
- 1 veliko jaje (ili 2 mala)
- 3/4 šalice omekšalog maslaca
- 3/4 šalice meda
- 1/2 šalice šećera
- 1 žlica cimeta
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za glazuru:
- 1 šalica šećera u prahu,
- 2 jušne žlice mlijeka,
- Malo ekstrakta vanilije
Priprema
1. U jednu zdjelu pomiješajte sve suhe sastojke i ostavite ih sa strane, a u drugu posudu za miksanje stavite omekšani maslac i šećer, a zatim mutite ručnim mikserom dok se šećer ne poveže. Smjesa bi trebala biti lagana i prozračna.
2. Zatim dodajte jaje, med i vaniliju pa dodatno sve umutite.
3. Smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte brašno. Miješajte dok se sve ne poveže, ali ne previše.
4. Dodatno povežite tijesto rukama, zatim ga podijelite u dvije jednake kugle. Kugle spljoštite kako bi bile nešto veće od vaših dlanova.
5. Tijesto čvrsto omotajte plastičnom folijom ili stavite u vrećicu za zamrzavanje. Odložite ga u frižider na 2 sata (poželjno preko noći).
6. Kada se dobro ohladilo, izvadite tijesto i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini.
7. Uz pomoć kalupa od tijesta napravite željene oblike pa ih posložite na papir za pečenje u pleh.
8. Pecite ih 8-10 minuta na 180 stupnjeva.
9. Zatim napravite glazuru kojom ćete preliti keksiće tako što ćete jednostavno pomiješati sve sastojke za glazuru u zdjelici. Bitno je dobiti ne previše tekuću, ali ni previše gustu smjesu koju ćete preliti preko hladnih keksa.