TKO BI IM ODOLIO

Nema ništa slađe od božićnih keksa uz kavu, a mi vam danas predlažemo četiri jednostavna recepta koja će vas oduševiti

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 16.12.2020 15:44
  • Objavljeno 16.12.2020 u 15:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Bonfanti Diego / Cultura RF / Profimedia

Ostalo je još jako malo do Božića pa mnogi ovih dana kreću u pripremu omiljenih blagdanskih slastica. Sigurni smo kako ste ove godine pripremili cijelu listu kolača i torti kojima planirate razveseliti ukućane, no nemojte zaboraviti na svima omiljene božićne keksiće koje možete početi pripremati već danas, jer mogu jako dugo stajati. Nemojte ih samo zaboraviti spremiti u staklenke kako se ne bi sasušili. Danas smo za vas pripremili četiri jednostavna recepta koji će vas sigurno motivirati da ih isprobate

Čokoladni hrskavci

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Studio Lipov / Studio Lipov / Profimedia

Sastojci

  • 200 g mliječne čokolade
  • 150 g cornflakesa
  • 50 g maslaca
  • 3-4 žlice Nutelle

Priprema

1. Otopite čokoladu i maslac. Dodajte cornflakes i promiješajte. Ostavite 20-ak minuta da se hladi na sobnoj temperaturi.

2. Dodajte 3-4 žlice Nutelle i promiješajte.

3. Na dasku za rezanje stavite aluminijsku foliju na koju ćete malom žlicom vaditi hrpice smjese. Stavite ih u hladnjak na minimalno sat vremena, nakon čega su keksi spremni za posluživanje. Čuvajte ih u hladnjaku.

Raspucanci

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Oksana Lyskova / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci

  • 200 g tamne čokolade
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrata vanilije
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Šećer kristal za valjanje
  • Šećer u prahu za valjanje

Priprema

1. Istopljenu čokoladu dodajte u posudu pa dodavajte redom istopljeni maslac, šećer i žličicu ekstrakta vanilije.

2. Dok smjesu miksate na prvoj brzini dodajte dva jaja.

3. U brašno dodajte prašak za pecivo te kakao pa sve sjedinite.

4. Zatim to prebacite u čokoladnu smjesu i sve dobro promiješajte špatulom.

5. Prekrite prozirnom folijom i pustite sat vremena u hladnjak da se stegne.

6. Ohlađenu smjesu uzimajte žličicom pa oblikujte kuglicu. Uvaljajte svaku kuglicu u kristal šećer pa u ćešer u prahu.

7. Kuglice slažite na masni papir u tepsiji. Nastavite izrađivati kuglice na isti način dok ne potrošite svu smjesu. Pazite da ostavite dovoljan razmak između kuglica kako se ne bi slijepile tijekom pečenja.

8. Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta.

Puding keksi

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Nebojsa Rozgic / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci

  • 125 g maslaca
  • 2 vanilin šećera
  • 125 g glatkog brašna
  • 50 g pudinga od vanilije ili čokolade
  • 50 g šećera u prahu

Priprema

1. U posudu dodajte maslac, vanilin šećer, brašno i šećer u prahu pa zamijesite kratko prstima.

2. Dodajte puding u prahu i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.

3. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa pustite da se hladi u hladnjaku pola sata.

4. Ukoliko želite keksiće u dvije boje, ponovite smjesu s istim sastojcima, samo ovaj put dodajte puding od vanilije.

5. Od ohlađenog tijesta kidajte komadiće od kojih potom oblikujte kuglice.

6. Kuglice poredajte na pleh obložen papirom za pečenje.

7. Vilicom lagano pritisnite svaku kuglicu kako bi ostale tri crte te kako bi postale plosnate.

8. Kekse pecite 5-8 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Medenjaci

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Bonfanti Diego / Cultura RF / Profimedia

Sastojci

  • 3 šalice (+ 1/4 šalice) glatkog brašna
  • 1 veliko jaje (ili 2 mala)
  • 3/4 šalice omekšalog maslaca
  • 3/4 šalice meda
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za glazuru:

  • 1 šalica šećera u prahu,
  • 2 jušne žlice mlijeka,
  • Malo ekstrakta vanilije

Priprema

1. U jednu zdjelu pomiješajte sve suhe sastojke i ostavite ih sa strane, a u drugu posudu za miksanje stavite omekšani maslac i šećer, a zatim mutite ručnim mikserom dok se šećer ne poveže. Smjesa bi trebala biti lagana i prozračna.

2. Zatim dodajte jaje, med i vaniliju pa dodatno sve umutite.

3. Smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte brašno. Miješajte dok se sve ne poveže, ali ne previše.

4. Dodatno povežite tijesto rukama, zatim ga podijelite u dvije jednake kugle. Kugle spljoštite kako bi bile nešto veće od vaših dlanova.

5. Tijesto čvrsto omotajte plastičnom folijom ili stavite u vrećicu za zamrzavanje. Odložite ga u frižider na 2 sata (poželjno preko noći).

6. Kada se dobro ohladilo, izvadite tijesto i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini.

7. Uz pomoć kalupa od tijesta napravite željene oblike pa ih posložite na papir za pečenje u pleh.

8. Pecite ih 8-10 minuta na 180 stupnjeva.

9. Zatim napravite glazuru kojom ćete preliti keksiće tako što ćete jednostavno pomiješati sve sastojke za glazuru u zdjelici. Bitno je dobiti ne previše tekuću, ali ni previše gustu smjesu koju ćete preliti preko hladnih keksa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!