PROJEKT 'DJELUJ SADA!'

Ne zaboravite na redovite preglede kože i madeža te zaštitu od sunca

22.05.2019 u 17:57

Bionic
Reading

Upravo zbog konstantnog porasta broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba još je 2007. godine pokrenuo javnozdravstveni projekt 'Djeluj sada!'

Cilj projekta je sustavna edukacija građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te rano otkrivanje melanoma u okviru organiziranih preventivnih pregleda madeža bez uputnice.

Prema zadnjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je od melanoma kože u 2016. godini oboljelo 800 osoba, od čega 438 muškaraca i 362 žene. Budući da se najveći broj tumora pripisuje upravo prekomjernom izlaganju UV zračenju, projekt se bavi promicanjem zdravstveno prihvatljivog ponašanja na suncu te prevencijom kožnih bolesti uzrokovanih štetnim UV zračenjem, prvenstveno malignih bolesti.

Projekt se provodi u suradnji s Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra 'Sestre milosrdnice', Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkoga bolničkoga centra Zagreb, Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože 'Zdravi pod suncem', a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

Drugi znanstveno-stručni simpozij 'Prevencija zloćudnih tumora kože', održat će se u petak, 24. svibnja 2019., s početkom u 10 sati u hotelu The Westin u Zagrebu.

Preventivna akcija pregleda madeža održat će se u nedjelju, 26. svibnja 2019. na Jarunu. U sklopu akcije građani će imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

Projekt je kroz 12 godina kontinuiranog provođenja izravno obuhvatio preko 35.000 korisnika, a od posebnog je značaja za građane grada Zagreba, ali i stanovnike RH koji u svom gradu nemaju ovakve akcije.

U javnozdravstvenim akcijama 'Djeluj sada!' provedenim 2016., 2017. i 2018. godine sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega su kod 23 sudionika pronađeni suspektni melanomi (1 posto sudionika). Najmlađi sudionik kod kojeg je pronađen suspektni melanom imao je 26 godina, a najstariji 73 godine. Prosječna dob sudionika kod kojih je pronađen suspektni melanom iznosi 56,3 godina. Građani kod kojih je postojala sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

Grad Zagreb ulaže iznimne napore kako bi se dodatno unaprijedile aktivnosti sukladno potrebama zajednice te utjecaju klimatskih promjena na zdravlje pa je tako prvi u Europi uveo mjerač UV indeksa, a odabrane lokacije su:Športsko rekreacijski centar Jarun, Park Bundek, Savski nasip, Bazen Mladost, Bazen Utrina i Bazen Šalata. Dodatno, mjerači UV indeksa nalaze se na izlozima Gradskih ljekarni Zagreba na 5 lokacija - Trga bana Josipa Jelačića 3, Ozaljska ulica 1, Grižanska ulica 4, Draškovićeva ulica 13 te Ilica 43.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 800 osoba, od čega 438 muškaraca te 362 žene. Najava ovogodišnje akcije preventivnih pregleda madeža održat će se u sklopu konferencije za medije u četvrtak, 23. svibnja, s početkom u 12 sati u dvorani 272, II. kat Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1.