Njujorški restoran Atomix, sjajna zvijezda gastronomskog sjaja i sofisticiranog gostoprimstva, proglašen je najboljim restoranom u Sjevernoj Americi 2025. godine na debitantskoj dodjeli nagrada 50 najboljih restorana Sjeverne Amerike, održanoj 25. rujna u hotelu Wynn Las Vegasu.
Mon Lapin iz Montreala zauzeo je drugo mjesto na listi, što ga čini najviše plasiranim restoranom u Kanadi, a restoran Pearl Morissette iz Lincolna u Ontariju zaokružio je prva tri mjesta. Meksiko, Švedska, Nigerija, Tajland, Francuska, Palestina, Tajvan, Senegal, Italija, Argentina, Haiti... To je dugi popis lokacija s kojih restorani s prvog popisa 50 najboljih restorana Sjeverne Amerike vuku svoje kulinarske korijene, pa se bez pretjerivanja može reći da je popis globalan.
Restoran Atomix, pod vodstvom kulinarskog para Junghyuna i Ellie Park, otvoren je 2018. kao nastavak Atoboya, prvog restorana tog bračnog para, s ciljem dubljeg zalaska u izrazito modernu viziju korejske kuhinje chefa Junghyuna, s kojim smo na ovome mjestu, prije godinu i pol, objavili intervju. Rezultat je inventivno, filozofsko iskustvo fine dininga, pruženo s gracioznošću.
'Definitivno je nadrealno. Kao što sam spomenuo na pozornici, kada smo se prvi put preselili u SAD nikada nismo ni pomislili da možemo biti na pozornici s ovim nevjerojatnim ljudima oko nas. Samo naporno radimo, pokušavamo ponuditi što bolju hranu i izgraditi zajednicu koju volimo', izjavio je oduševljeni Junghyun Park, poznat kao JP, dok se Ellia Park nadovezala:
'Osjećam san, lebdim u oblacima. Um mi je prazan. Ne mogu misliti ni na što drugo. To puno znači, ne samo za nas u našim restoranima, već i zemlji iz koje dolazimo. Ono što osjećamo prema korejskoj hrani i korejskim restoranima jest da dajemo više nade kuharima u našoj zemlji, da mogu učiniti više u svijetu'.
Atomix je u strmoj uzlaznoj putanji od svog ulaska na globalnu gastronomsku scenu. Promišljeni dizajn doživljaja za goste direktorice usluge Ellije već je Atomixu donio nagradu Art of Hospitality Award, na dodjeli nagrada 50 najboljih restorana svijeta 2022., a restoran je rangiran na 12. mjestu liste 50 najboljih restorana svijeta 2025. na dodjeli nagrada održanoj u Torinu u Italiji ranije ove godine.
Domaćini iz Atomixa, koji svaki dan pružaju doživljaj za samo 12 gostiju, imali su savjete i za kuhare diljem svijeta: 'Različiti kuhari mogu doseći broj 1. Ne mora to biti fine dining. Ljude se i jednostavnije može usrećiti hranom. Mislimo da je to predivno'.
Atomix predvodi
Doživljaj u Atomixu započinje dolaskom do neupadljivog eksterijera u manhattanskoj četvrti NoMad koji ustupa mjesto minimalistički uređenom koktel baru i podrumskom šanku za blagovanje. Slijedi degustacijski meni od 12 sljedova koji spaja korejsku baštinu s modernim utjecajem New Yorka. Jela stižu u sjajno tempiranim intervalima na keramičkom posuđu izrađenom po narudžbi s objašnjavajućim karticama koje upućuju na sjećanja ili kulturne tradicije koje oblikuju sastav svakog jela.
Jelovnici predstavljeni na stolu sadrže informacije o namirnicama, komponentama i podrijetlu jela, kao i informacije o posuđu. Taj pristup pripovijedanja ključan je za magiju restorana, pretvarajući JP-ovo pedantno kuhanje u gastronomsko putovanje otkrića kroz povijest i maštu.
Ellia, majstorica iza ovog jedinstvenog stila usluge, ono je što JP drži snagom koja stoji iza njihove pobjede: 'Mislim da je Ellia tajna mog uspjeha i mislim da to vjerojatno svi znaju', rekao je chef.
Za Elliu, ekipni je rad najvažniji element iza kulisa:
'Naša je tajna da provodimo 24 sata zajedno na poslu i u životu. Naše povjerenje i poštovanje jednih prema drugima čine naš uspjeh. To je naša tajna'.
U drugoplasiranom montrealskom Mon Lapinu, projektu chefa Marca-Oliviera Frappiera i sommelierke Vanye Filipovic nudi se kreativno pripremljen jelovnik koji se mijenja svakodnevno, a uključuje jela poput medene tikve sa svinjskom glavom i ričicom te tonnarellije od bakalara s tikvicama, dinjom, chartreuseom i sladoledom od rajčice. Dobitnička vinska karta (nagrada North America's Best Sommelier Award 2025) prepuna je traženih prirodnih vina i autorskih šampanjaca, inače Vanyine specijalnosti.
Restoran Pearl Morissette iz Lincolna smješten je na drugom katu vinarije Pearl Morissette Estate u jednoj od najcjenjenijih kanadskih vinskih regija. Restoran vlasnika i chefa Daniela Hadide i Erica Robertsona fokusira se na hiperlokalne, često u prirodi skupljene namirnice. Degustacijski meni predstavlja jela poput pečene patke sa Zapadne obale s ukiseljenim vrhovima smreke, nubijske koze s prezimljenim pastrnjakom i pocrnjelog ječma koji djeluje kao zamjena za čokoladni ganache.
Na priredbi je dodijeljeno i više pojedinačnih nagrada. Cijenjeni montrealski chef Normand Laprise dobio je nagradu Icon Award 2025, kao priznanje za njegov utjecaj na gastronomiju. Kao vizionar iza montrealskog Toqué!-a, Laprise se dugo zalagao za lokalne i sezonske namirnice, zasluživši međunarodna priznanja za svoju inovativnu kuhinju.
Izvršna slastičarka i partnerica u Moon Rabbitu (br. 17) u Washingtonu, Susan Bae, proglašena je najboljom slastičarkom Sjeverne Amerike 2025. Slavi se zbog svog iznimnog zanata i pristupa luksuznim slastičarstvima koji pomiče granice, kombinirajući nekonvencionalne okuse s umjetničkom preciznošću. Njezini složeni, promišljeno sastavljeni deserti postavili su novi standard u modernom slastičarstvu.
Vanya Filipovic, vinska direktorica u Mon Lapinu (br. 2) u Montrealu, proglašena je najboljom sommelierkom Sjeverne Amerike 2025. zbog svog dubokog poznavanja vina i intuitivnih sparivanja. Kao prvakinja vina s niskom razinom intervencije. Ona također vodi Les Vins Dame-Jeanne, nabavljajući prirodna vina iz cijele Europe za Quebec.
Michael Cimarusti, suvlasnik i kuhar restorana Providence (br. 47) u Los Angelesu, dobio je nagradu Chefs’ Choice Award 2025, jedino priznanje za koje su glasali isključivo kolege chefovi. Ova nagrada priznaje njegov trajni utjecaj na modernu gastronomiju i njegovu nepokolebljivu predanost održivosti i morskim plodovima.
SingleThread (br. 8) u Healdsburgu dobio je nagradu za održivi restoran, prepoznajući njegovu duboku i trajnu predanost ekološki osviještenom gostoprimstvu. Predvođen Kyleom i Katinom Connaughton, restoran integrira regenerativnu poljoprivredu, uključujući poljoprivredu bez oranja i prakse nultog otpada, uz snažan angažman zajednice. Dajući prioritet sezonskim namirnicama uzgojenim na imanju i održavajući zatvorenu vezu između svoje farme, kuhinje i iskustva gostiju, SingleThread postavlja globalni standard za održivi fine dining.
Chutatip 'Nok' Suntaranon, chefica i vlasnica restorana Kalaya (br. 7) u Philadelphiji, dobila je nagradu za najbolju cheficu u Sjevernoj Americi, priznanje za njezin izvanredan kulinarski talent, vodstvo i utjecaj na gastronomsku scenu sjeveroistoka SAD-a. Poznata po svojoj živopisnoj tajlandskoj kuhinji, Suntaranon je gostima predstavila duboko osobni izraz južnotajlandskih okusa, ukorijenjenih u obiteljskoj tradiciji i reinterpretiranih kroz profinjenu tehniku.
Također su odana priznanja dobitnicima posebnih nagrada objavljenih u mjesecima koji su prethodili dodjeli nagrada, uključujući Asmeret Berhe-Lumax, osnivačicu One Love Community Fridge i dobitnicu nagrade Champions of Change; restoran Tanière3 (br. 5), nagrađen nagradom Art of Hospitality; i restoran Ladder 4 u Detroitu, koji je dobio nagradu One To Watch.