NOVITETI ZA GASTRONAUTE

Duh španjolske kuhinje u londonskom Sohou

21.09.2025 u 12:25

Bionic
Reading

Kingly Court, kulinarska avantura u slavnom londonskom Carnaby Streetu, prostor je koji na tri kata i u živahnom dvorištu na otvorenom, okuplja različite hvaljene restorane i revolucionarne koncepte sa svježom hranom iz cijeloga svijeta - sirijska jela za dijeljenje, japanski sashimi, klasična filipinska jela...

Ovoga ljeta, Kingly Court postao je bogatiji za jedno novo ime. Alta je novi restoran koji vodi chef Rob Roy Cameron, inspiriran kuhanjem na otvorenoj vatri i kuhinjom sjeverne Španjolske. Nazvan prema poluotoku Alta Navarra, koji se proteže od Pamplone do San Sebastiána/Donostije i obuhvaća baskijsku regiju, Alta se oslanja na bogatu kulinarsku baštinu područja, i to neformalnim jelovnikom s jelima za dijeljenje i s roštilja. Restoran može primiti više od 100 gostiju na dva kata i u privatnim blagovaonicama, uključujući vanjsku terasu, a otvoren je sedam dana u tjednu.

Vizija chefa Camerona za Altu proizlazi iz više od desetljeća života i rada u Španjolskoj, gdje je kuhao u nekim od najuglednijih kuhinja u zemlji. Rob je, naime, bio dio ekipe u kultnome El Bulliju prije nego što je radio kao desna ruka Alberta Adrije za otvaranje lokala 41 Degrees, progresivne podružnice restorana Tickets, a kasnije i u Hoja Santa, oba u Barceloni. Nedavno je Rob bio i chef restorana Gazelle u središnjem Londonu.

Spoj baskijskog duha s najboljim iz britanske smočnice

Jela u Alti oslanjaju se na bit španjolske kuhinje, spajajući baskijski duh s najboljim iz britanske smočnice. Tehnike escabechea (metoda mariniranja ribe, mesa ili povrća uobičajena u Španjolskoj), koje uključuju britanski ocat i ulja, prevladavajuće su na jelovniku i usredotočavaju se na namirnice malih proizvođača i poljoprivrednika. To uključuje meso posebne pasmine iberijske svinje, koju u Shropshireu uzgaja chef Brett Graham, i krave muzare iz Lake Districta. Riba i plodovi mora nabavljaju se isključivo u Ujedinjenom Kraljevstvu, uglavnom s jugozapadne obale. Povrće dolazi od niza dobavljača na jugu Engleske, uključujući Good Earth Growers, koji su, isključivo za restoran, zasadili više sorata španjolskih paprika.

Jelovnik Alte, rekli smo već, osmišljen je za dijeljenje i nudi niz malih do srednjih jela, kao što su dagnje iz Cornwalla i grilani kruh, salatu od pečene cikle s bademima i balzamskim dressingom, tikvice pečene na vatri od drveta s romesco umakom od bučinih sjemenki, školjke u bijelom escabecheu, kao i domaći umak na bazi jabučnog vina, s txistorrom (vrsta brzosušene kobasice iz Aragona, Baskije i Navare) i luka. Odjeljak s roštiljem nudi izbor mesa i ribe poput 38 dana odležane govedine i glave iverka. Za konac obroka, u ponudi su deserti poput čokoladnog moussea s dimljenom meringom od maslinovog ulja i baskijski kolač od sira s jagodama u escabecheu.

Alta
  • Alta
  • Alta
  • Alta
  • Alta
  • Alta
Alta Izvor: Alta / Autor: Yodeezen

Ponudu pića u Alti kreira Dino Koletsas, donedavni voditelj barova i pića u Harrodsu. Vinska karta u Alti sastoji se pretežito od europskih vina, s naglaskom na metode proizvodnje s niskom intervencijom i etičke metode te na boce malih proizvođača. Uz vinsku kartu, dostupan je i kontinuirano mijenjajući izbor točenih vina.

Aperitivi, kokteli...

Pod utjecajem bogate baskijske kulture jabučnog vina, Alta poslužuje i izbor tog pića britanskih proizvođača koji se fokusiraju na tradicionalne i moderne tehnike, kao što su Little Pomona iz Herefordshirea, Naughton Cider iz Škotske i Wilding Cider iz Somerseta. Kao aperitivi, goste dočekuje nekoliko sherryja te španjolski vermut iz točionika, dok kokteli predstavljaju pretežito slani profil okusa, uz uporabu žestokih pića proizvedenih u Europi.

Interijer Alte krasi paleta zemljanih boja i prigušenih tonova te prirodni materijali - kombinacija izložene opeke, drva i sirovog betona. Kuhinja otvorena prema sali (uključuje veliki roštilj na otvorenom) smještena je u prizemlju, uz rashlađeni pult s ribljim ulovom dana, okružena samostojećim i banketnim sjedalima. Sjedala se protežu do prvog kata, gdje se nalazi i privatna blagovaonica s do 12 mjesta. Vani, na terasi na otvorenom, grijana sjedala dovoljna za 14 gostiju, omogućuju posjet tijekom cijele godine.

Smještena uz Carnaby Street, Alta se nalazi u najvećem restoranskom prostoru Kingly Courta (535 četvornih metara na dva kata). Riječ je o drugom projektu novoosnovanog grupe MAD Restaurants, kojeg je osnovala tvrtka Artem Login, a slijedi nakon otvorenja MOI-a u Wardour Streetu.