RIJEŠEN MISTERIJ

Možemo li se zaraziti koronavirusom preko cipela koje nosimo? Stručnjaci imaju odgovor

01.04.2020 u 10:52

Bionic
Reading

Glavni savjet stručnjaka za ograničavanje širenja koronavirusa, osim boravka kod kuće, jest temeljito pranje ruku, korištenja gela za dezinfekciju ruku i hvatanje kašlja ili kihanja u maramicu ili lakat, no postavlja se pitanje bi li ovaj popis mjera trebao uključivati i obuću

Posljednjih dana kruže priče oko ovog pitanja zbog materijala koji obično čini cipele, a koji bi mogao biti potencijalno mjesto za boravak virusa.

Studija provedena na američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) otkrila je da virus može živjeti do dva ili tri dana na tvrdim plastičnim površinama. S obzirom da su potplati cipela izrađeni od trajnih, neprozirnih materijala poput plastike i gume, moguće je da bi virus mogao preživjeti i na njima.

Može li se koronavirus preživjeti na cipelama?

Ako se pridržavate općih pravila održavanja higijene cipela, ne biste se trebali previše zabrinuti zbog toga. Kako se Covid-19 širi kontaktom s respiratornim kapljicama nekoga tko je zaražen, vjerojatnost širenja ili zaraze virusom iz cipela je mala.

'Znamo da koronavirus može živjeti na površinama koje uključuju i cipele. No, za to je mali rizik i potrebno je da kapljice slete na spomenutu površinu. Većina ljudi već ima naviku skidati cipele prije nego što uđe u svoje domove, pa bih potaknula ljude da to nastave raditi', istaknula je Adwoa Danso, liječnica iz NHS-a sa sjedištem u Londonu.

Zaraditi koronavirus iz cipela bilo bi moguće samo u slučaju kad bi respiratorni sekret nekoga tko je zaražen preživio na pločniku, prebacio se na cipele i potom iz cipela prenio u usta - što je vrlo mala vjerojatnost ako slijedite osnovne higijenske smjernice. Stoga, da biste mogućnost zaraze sveli na minimum, izuvajte cipele ispred vrata i po kući hodajte u papučama.