GODINE ČINE SVOJE

Mislite da ste još mladi? Provjerite možete li ovo!

16.10.2015 u 15:20

Bionic
Reading

Ako ste u nekim sumnjivim godinama koje bi mogle biti početak starosti, a vi se još osjećate vrlo mlado, imamo odličan način da si popravite/pokvarite raspoloženje i saznate u kakvom vam je stanju tijelo

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Aging and Health povezalo je osobe s visokom inteligencijom s boljim fizičkim starenjem. Znanstvenik Rikke Hodal Meincke testirao je gotovo 3.000 muškaraca u dobi između 45 i 65 godina i on tvrdi kako može uz pomoć rezultata predvidjeti koliko će netko dugo živjeti te hoće li trebati pomoć ili će biti samostalni u starosti.

Testovi su se sastojali od vježbi koje ispituju fizičku spremnost, snagu, koordinaciju, brzinu i ravnotežu. Isprobajte ove jednostavne vježbe i saznajte jeste li u formi ili ne. Nije preporučljivo nijedan od ovih testova raditi nasamo.


Spuštanje u sjedeći položaj i ustajanje

U pitanju je vrlo jednostavna vježba – morate se samo spustiti iz stajaćeg položaja u sjedeći položaj bez korištenja ruku. Za svako korištenje ruku gubite jedan bod, dok svaki put kad izgubite ravnotežu dobivate pola negativnog boda – cilj je sjesti i ponovo ustati samo uz pomoć nogu, bez obzira na brzinu.

Časopis European Journal of Cardiovascular Prevention prvi je objavio ovu vježbu kao lagan način predviđanja kolika je šansa da će osoba umrijeti u sljedećih šest godina.

Loše: 0 - 3 boda (pet puta veća šansa smrti u sljedećih šest godina)
Moglo bi biti i bolje: 3,5 - 5,5 bodova (dvostruko veća šansa smrti u sljedećih šest godina)
Dobro: 6 - 7,5 bodova
Odlično: 8 - 10 bodova


Ustajanje, hodanje i ponovno sjedanje

Dok ste za prošli test mogli odvojiti koliko god ste vremena trebali, za ovaj test će vam trebati štoperica. Što brže ustanete, prošećete tri metra od stolca, pa natrag i zatim sjednete, to bolje.

Loše: 10+ sekundi
Moglo bi biti i bolje: 8 - 10 sekundi
Dobro: 6 - 7 sekundi
Odlično: 4 - 6 sekundi


Ravnoteža kod stajanja na jednoj nozi zatvorenih očiju

Ovaj test bolji je za procjenu smrtnosti muškaraca nego žena, a ispituje ravnotežu i koliko pritiska možete primijeniti na svoje zglobove.

Zatvorenih očiju morate stajati na jednoj nozi 30 sekundi ili više. Stopala vam na početku moraju biti najbliže što mogu a da se ne dodiruju. Jednu nogu zatim savijete u koljenu dok na drugoj stojite.

Loše: 0 - 7 sekundi
Moglo bi biti i bolje: 8 - 20 sekundi
Dobro: 21 - 30 sekundi
Odlično: Više od 30 sekundi


Ustajanje i sjedanje

U ovom testu morate ustati i sjesti deset puta u što kraćem vremenu bez korištenja ruku. Kad ponovite test tri puta, podijelite deset s prosječnim vremenom koje vam je trebalo da ga obavite u minutama (npr. 15 sekundi je 0,25 minute).

Loše: 0 - 10
Moglo bi biti i bolje: 11 - 20
Dobro: 21 - 35
Odlično: 36+


Brzina hoda

Naša brzina hoda ovisi o brzini kojom informacije putuju između mozga, leđne moždine, perifernih živaca i mišića te o zglobovima i općem kardiovaskularnom zdravlju. S obzirom na to da je hod vrlo kompleksna radnja, naša prosječna brzina dobar je znak kakvog smo zdravlja.

Za ovaj test trebat će vam štoperica. Izmjerite koliko vam treba da prehodate pet metara. Izmjerite brzinu svog hoda tri puta kako biste dobili prosjek. Prosjek vremena koje vam je trebalo da prehodate pet metara na kraju podijelite s pet.

Loše: 0 - 0.5
Moglo bi biti i bolje: 0,5 - 1
Dobro: 1 - 1,5
Odlično: 1,5+