GOTOVO U TREN OKA

Mirisno i tako fino: Nema tko ne voli zapečenu tjesteninu, a s ovim dodatkom je pun pogodak

17.09.2025 u 13:01

Bionic
Reading

Kada smo u stisci s vremenom i pokušavamo između brojnih obaveza ugurati i kuhanje, zapečena tjestenina je uvijek dobra ideja

Ako tražite recept koji će vam olakšati dane kada ste u žurbi, a ipak želite toplo, zasitno i ukusno jelo, ovaj recept za zapečenu tjesteninu s piletinom i bundevom je baš ono što vam treba. Naime, ovo jelo je savršen je izbor za brzi jesenski obrok nakon povratka u rutinu.

Riječ je o obroku 'sve u jednom' – kremastom i mirisnom, koji će jednako oduševiti djecu i odrasle. Tijekom pečenja u pećnici sastojci se sljubljuju u skladnu cjelinu, pa uz minimalan trud na stolu dobivate raskošan i hranjiv obrok kojem je teško odoljeti.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

  • 300 g kratke tjestenine (penne, rigatoni, školjkice)
  • 300 g pilećih prsa
  • 400 g bundeve (ili hokkaido bundeve)
  • 1 luk
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g naribanog sira (ementaler, comté ili mozzarella)
  • malo maslinovog ulja
  • prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
  • sol, papar
  • nekoliko listića bosiljka ili peršina (za posluživanje)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C (s ventilacijom). Skuhajte tjesteninu u velikom loncu kipuće posoljene vode, 2 minute kraće od vremena navedenog na pakiranju (dokuhavat će se u pećnici). Ocijedite.

Ogulite bundevu i narežite je na kockice. Kuhajte je 10 minuta na pari ili u tavi s malo maslinovog ulja, dok ne postane mekana.

Pileća prsa narežite na komade i popržite ih u nauljenoj tavi zajedno s nasjeckanim lukom. Posolite i popaprite.

U većoj posudi pomiješajte tjesteninu, piletinu, bundevu i vrhnje za kuhanje. Kušajte, pa po potrebi dodajte još začina. Možete dodati i prstohvat muškatnog oraščića ako volite.

Smjesu prebacite u posudu za pečenje, pospite naribanim sirom i pecite 20 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu.

Poslužite toplo, ukrašeno s nekoliko listića bosiljka ili s malo soka od limuna za svježinu.