Kada smo u stisci s vremenom i pokušavamo između brojnih obaveza ugurati i kuhanje, zapečena tjestenina je uvijek dobra ideja
Ako tražite recept koji će vam olakšati dane kada ste u žurbi, a ipak želite toplo, zasitno i ukusno jelo, ovaj recept za zapečenu tjesteninu s piletinom i bundevom je baš ono što vam treba. Naime, ovo jelo je savršen je izbor za brzi jesenski obrok nakon povratka u rutinu.
Riječ je o obroku 'sve u jednom' – kremastom i mirisnom, koji će jednako oduševiti djecu i odrasle. Tijekom pečenja u pećnici sastojci se sljubljuju u skladnu cjelinu, pa uz minimalan trud na stolu dobivate raskošan i hranjiv obrok kojem je teško odoljeti.
Potrebni sastojci:
- 300 g kratke tjestenine (penne, rigatoni, školjkice)
- 300 g pilećih prsa
- 400 g bundeve (ili hokkaido bundeve)
- 1 luk
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g naribanog sira (ementaler, comté ili mozzarella)
- malo maslinovog ulja
- prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
- sol, papar
- nekoliko listića bosiljka ili peršina (za posluživanje)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C (s ventilacijom). Skuhajte tjesteninu u velikom loncu kipuće posoljene vode, 2 minute kraće od vremena navedenog na pakiranju (dokuhavat će se u pećnici). Ocijedite.
Ogulite bundevu i narežite je na kockice. Kuhajte je 10 minuta na pari ili u tavi s malo maslinovog ulja, dok ne postane mekana.
Pileća prsa narežite na komade i popržite ih u nauljenoj tavi zajedno s nasjeckanim lukom. Posolite i popaprite.
U većoj posudi pomiješajte tjesteninu, piletinu, bundevu i vrhnje za kuhanje. Kušajte, pa po potrebi dodajte još začina. Možete dodati i prstohvat muškatnog oraščića ako volite.
Smjesu prebacite u posudu za pečenje, pospite naribanim sirom i pecite 20 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu.
Poslužite toplo, ukrašeno s nekoliko listića bosiljka ili s malo soka od limuna za svježinu.