Endrina Muqaj osvojila je gledatelje 'MasterChefa' svojim mirnim pristupom, preciznom tehnikom i idejama te je iz epizode u epizodu pokazivala koliko je sigurna u kuhinji. Njezin osjećaj za detalje i balans okusa mnogima je inspiracija, pa ne čudi da se publika izvan showa 'svraća' na Instagram po njezine kulinarske ideje. Ovoga puta je razveselila ljubitelje slastica i podijelila svoj recept za Pavlovu i to u obliku božićne jelke
Pavlova je jedna od najpoznatijih hrskavih slastica, ujedno je i najpoznatija torta s beze korama. ima oštru vanjštinu, ali nježnu i meku unutrašnjost i obično je nadjevena voćem i šlagom.
Smatra se ljetnom slasticom, ali napravljena na način Endrina Muqaj čini prekrasnu i ukusnu božićnu slasticu. Pavlova u obliku jelke svojim prekrasnim izgledom i dekoracijom uljepšat će svaki blagdanski stol.
Sastojci za kore:
- 5 bjelanjaka (170 g)
- 275 g bijelog šećera
- 5 g gustina
- 5 g bijelog octa ili limunovog soka
- 1 g soli
Postupak:
Pećnicu zagrijati na 90 °C. 2. Bjelanjke i sol mutati do lagane pjene. Postupno dodavati šećer i mutati dok se ne dobije gusta, sjajna i stabilna smjesa (šećer potpuno otopljen). Umiješati gustin i ocat kratko, na niskoj brzini. Oblikovati pavlovu u formi božićne jelke na papiru za pečenje. Peći 120 minuta na 90 °C. Nakon pečenja ugasiti pećnicu i ostaviti pavlovu unutra još 30–60 minuta s lagano odškrinutim vratima ili najbolje ostaviti preko noći.
Krema od pistacije
Sastojci:
- 250 g mascarponea
- 250 ml vrhnja za šlag (min. 35% m.m.)
- 60 g paste od pistacija
- 30 g šećera u prahu
Postupak:
Mascarpone omekšati, dodati pastu i šećer, zatim uliti vrhnje i mutati do čvrste, ali glatke kreme. Domaći pekmez od šumskog voća • 150 g domaćeg pekmeza (ili po ukusu).
Ušećerene brusnice
Sastojci:
- 100 g brusnica 100 ml vode
- 100 g šećera (+ dodatni za valjanje)
Postupak:
Brusnice kratko prokuhati u sirupu, ocijediti, uvaljati u šećer i osušiti. Slagati neposredno prije serviranja.