ZAIGRANA SLASTICA

Ovih blagdana probajte Pavlovu u obliku božićne jelke po receptu Endrine iz 'MasterChefa'

17.12.2025 u 11:14

Bionic
Reading

Endrina Muqaj osvojila je gledatelje 'MasterChefa' svojim mirnim pristupom, preciznom tehnikom i idejama te je iz epizode u epizodu pokazivala koliko je sigurna u kuhinji. Njezin osjećaj za detalje i balans okusa mnogima je inspiracija, pa ne čudi da se publika izvan showa 'svraća' na Instagram po njezine kulinarske ideje. Ovoga puta je razveselila ljubitelje slastica i podijelila svoj recept za Pavlovu i to u obliku božićne jelke

Pavlova je jedna od najpoznatijih hrskavih slastica, ujedno je i najpoznatija torta s beze korama. ima oštru vanjštinu, ali nježnu i meku unutrašnjost i obično je nadjevena voćem i šlagom.

Smatra se ljetnom slasticom, ali napravljena na način Endrina Muqaj čini prekrasnu i ukusnu božićnu slasticu. Pavlova u obliku jelke svojim prekrasnim izgledom i dekoracijom uljepšat će svaki blagdanski stol.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Sastojci za kore:

  • 5 bjelanjaka (170 g)
  • 275 g bijelog šećera
  • 5 g gustina
  • 5 g bijelog octa ili limunovog soka
  • 1 g soli

Postupak:

Pećnicu zagrijati na 90 °C. 2. Bjelanjke i sol mutati do lagane pjene. Postupno dodavati šećer i mutati dok se ne dobije gusta, sjajna i stabilna smjesa (šećer potpuno otopljen). Umiješati gustin i ocat kratko, na niskoj brzini. Oblikovati pavlovu u formi božićne jelke na papiru za pečenje. Peći 120 minuta na 90 °C. Nakon pečenja ugasiti pećnicu i ostaviti pavlovu unutra još 30–60 minuta s lagano odškrinutim vratima ili najbolje ostaviti preko noći.

Krema od pistacije

Sastojci:

  • 250 g mascarponea
  • 250 ml vrhnja za šlag (min. 35% m.m.)
  • 60 g paste od pistacija
  • 30 g šećera u prahu

Postupak:

Mascarpone omekšati, dodati pastu i šećer, zatim uliti vrhnje i mutati do čvrste, ali glatke kreme. Domaći pekmez od šumskog voća • 150 g domaćeg pekmeza (ili po ukusu).

Ušećerene brusnice

Sastojci:

  • 100 g brusnica 100 ml vode
  • 100 g šećera (+ dodatni za valjanje)

Postupak:

Brusnice kratko prokuhati u sirupu, ocijediti, uvaljati u šećer i osušiti. Slagati neposredno prije serviranja.