VRIJEDI ISPROBATI

Jednom kada probate ovu hrskavu i zasitnu salatu više nikada neće bacati ostatke riže od ručka

11.09.2025 u 11:27

Bionic
Reading

Ako ste ikad tražili odličan način za iskorištavanje ostataka riže, hrskava salata od riže je recept koji vam treba

Hrskava salata odlično je jelo kada vam u hladnjaku ostane viška riže. Međutim, možete također skuhati svježu rižu, ostaviti je da se ohladi i zatim pripremiti ovo ukusno jelo. Poslužite ga s obiljem svježeg ili lagano kuhanog povrća i bilo kojim dresingom koji volite.

Potrebni sastojci:

Za rižu:

  • 950 ml kuhane i ohlađene riže dugog zrna
  • 2 žlice repičinog ulja
  • 1 žličica soli

Dresing:

  • 3 žlice tahinija
  • 2 žlice prženog sezamovog ulja
  • 2 žlice repičinog ulja
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žlica vode
  • 2 žličice mirina (slatko rižino vino) ili med
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezana
  • Svježi korijen đumbira, po želji

Za povrće:

  • 950 ml naribanog crvenog ili zelenog kupusa
  • 3 mlada luka, tanko narezana
  • 475 ml naribane mrkve
  • 475 ml nasjeckanog krastavca
  • 240 ml smrznutih edamame mahune bez ljuske, odmrznute

Priprema:

Priprema riže

Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite pleh veličine 38x25x2,5 cm papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte rižu, ulje i sol. Razmaknite na pripremljenom plehu u ravnomjernom sloju. Pecite 15 minuta; okrenite rižu lopaticom. Pecite još 15 minuta ili dok ne postane lagano zlatno-smeđa po rubovima. Ostavite da se ohladi.

Priprema dresinga

U međuvremenu, u jakom blenderu spojite tahini, ulja, ocat od riže, soja umak, vodu, mirin, češnjak i đumbir, ako ga koristite. Sve sastojke ratko miksajte dok se dobro ne sjedine.

Na kraju u velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu rižu, povrće i preljev.