Ako ste ikad tražili odličan način za iskorištavanje ostataka riže, hrskava salata od riže je recept koji vam treba
Hrskava salata odlično je jelo kada vam u hladnjaku ostane viška riže. Međutim, možete također skuhati svježu rižu, ostaviti je da se ohladi i zatim pripremiti ovo ukusno jelo. Poslužite ga s obiljem svježeg ili lagano kuhanog povrća i bilo kojim dresingom koji volite.
Potrebni sastojci:
Za rižu:
- 950 ml kuhane i ohlađene riže dugog zrna
- 2 žlice repičinog ulja
- 1 žličica soli
Dresing:
- 3 žlice tahinija
- 2 žlice prženog sezamovog ulja
- 2 žlice repičinog ulja
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žlica soja umaka
- 1 žlica vode
- 2 žličice mirina (slatko rižino vino) ili med
- 2 češnja češnjaka, tanko narezana
- Svježi korijen đumbira, po želji
Za povrće:
- 950 ml naribanog crvenog ili zelenog kupusa
- 3 mlada luka, tanko narezana
- 475 ml naribane mrkve
- 475 ml nasjeckanog krastavca
- 240 ml smrznutih edamame mahune bez ljuske, odmrznute
Priprema:
Priprema riže
Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite pleh veličine 38x25x2,5 cm papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte rižu, ulje i sol. Razmaknite na pripremljenom plehu u ravnomjernom sloju. Pecite 15 minuta; okrenite rižu lopaticom. Pecite još 15 minuta ili dok ne postane lagano zlatno-smeđa po rubovima. Ostavite da se ohladi.
Priprema dresinga
U međuvremenu, u jakom blenderu spojite tahini, ulja, ocat od riže, soja umak, vodu, mirin, češnjak i đumbir, ako ga koristite. Sve sastojke ratko miksajte dok se dobro ne sjedine.
Na kraju u velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu rižu, povrće i preljev.