PUN POGODAK

Tako to rade Talijani: Zapečena tjestenina gotova je u tren oka, a osvaja okusom i mirisom

28.08.2025 u 10:29

Bionic
Reading

Bez obzira planirate li večeru za društvo ili trebate nešto fino i brzo za obiteljsku večeru, ovo jelo je pun pogodak. Brzo i lako se priprema, hranjivo je i pri tome nevjerojatno ukusno

Obožavamo jela traže samo nekoliko jednostavnih sastojaka i nude bogat okus bez previše komplikacija. Upravo zato zapečena tjestenine zauzimaju posebno mjesto na obiteljskom stolu: podsjećaju na omiljene talijanske specijalitete, ali bez dugog kuhanja umaka satima. Ova verzija s mljevenim mesom, rajčicom i sirom savršen je izbor za brzu večeru tijekom tjedna ili pak neobavezno druženje s prijateljima.

Potrebni sastojci:

  • 900 g mljevenog mesa
  • 1 veliki luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 staklenka (oko 680 g) umaka od rajčice
  • 1 konzerva (oko 410 g) nasjeckane rajčice, s tekućinom
  • 1 konzerva (oko 115 g) stabljika i komadića gljiva, ocijeđena
  • 1 čajna žličica mješavine talijanskih začina (na primjer origano, bosiljak i malo majčine dušice)
  • 300 g sušene tjestenine srednje veličine (npr. školjkice)
  • 3 svježe šljive rajčice, narezane
  • 75 g ribanog polutvrdog sira
  • 75 g ribane mozzarelle

Priprema:

U velikoj tavi pirjajte mljeveno meso i luk na srednje jakoj vatri dok meso više ne bude ružičasto. Dodajte češnjak i pržite još jednu minutu. Ocijedite višak masnoće. Umiješajte umak od rajčice, nasjeckane rajčice, gljive i začine. Pustite da zakipi. Smanjite vatru i kuhajte otklopljeno 20 minuta.

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 175 °C. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, zatim je ocijedite. Dodajte je smjesi s mesom i začinima i lagano umiješajte narezane rajčice.

Smjesu prebacite u nepodmazanu posudu za pečenje veličine otprilike 33 x 23 cm. Posipajte ribanim sirevima. Pecite 25–30 minuta, ili dok jelo ne postane vruće i mjehurićasto.