RIJEČ STRUČNJAKA

Mirisna biljka koja smanjuje nadutost i smiruje želudac

Bionic
Reading

Metvica, menta, Mentha piperita biljka je široko raspostranjena na Mediteranu. Ovu biljku prepoznatljivog mirisa može se lako naći hodajući uz rubove šuma i potoka

Lišće metvice intenzivnog je mirisa i okusa po mentolu te često, osim u prehrambene svrhe, služi u izradi parfema i osvježavanje prostora. Ipak, najznačajnija upotreba metvice je u ljekovite svrhe. Možda se manje zna, ali metvica izvrsno djeluje kod tegoba s probavom, posebno onih kod nadimanja. Prama ayurvedi, metvica hladi tijelo, razbuđuje, poboljšava lučenje probavnih sokova i eliminira višak vate (zraka) iz debelog crijeva.

S metvicom se može kuhati, pripremati umake i salate, a u terapijske svrhe najčešće je pripremam u obliku tinktura ili u čajnim mješavinama s drugim biljkama. Treba imati na umu da se neke osobe osjetljivijeg želuca mogu žaliti na pojačano pečenje u želucu. Metvica je sigurna biljka za svakodnevno upotrebu, a mi je u svojim biljnim mješavima koje pripremamo klijentima, često stavljamo zbog okusa i mirisa, čime često korigiramo gorak okus drugih ljekovitih biljaka.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva, uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.


Jedna od navika kada šećem šumom, a činili su to i naši djedovi i bake, jest žvakanje lista metvice kako bih osjetila svježinu, umanjila žeđ te dezinficirala usta nakon obroka. Zato prijedlog, kada naučite prepoznavati metvicu u divljni, možete kušati i koji njen listić!

Specifičan okus i snažan miris su karateristična obilježja metvice, a ujedno su zaslužni za njenu uporabu kod žvakaćih guma, slatkiša ili čaja, no neke osobe jedu je i svježu. Svježi listići mente, osim njenog nutritivnog doprinosa, daju svježinu u brojnim receptima, a žvakanje cijelih listića može imati pozitivne učinke kod određenih zdravstvenih stanja.


Iako svježa metvica sadrži vitamn A, željezo i druge nutrijente, da bismo zaista metvicu smatrali dobrim izvorom tih nutrijenata, trebali bismo je pojesti u velikim količinama, poput povrća.

Jedan od načina jedenja metvice u većim količinama je u obliku chutneyja od metvice. To je jelo - umak od svježih listova metvice koje se u Indiji tradicionalno jede s beskvasnim kruhom – chapati ili drugim vrstama indijskog kruha, najčešće za doručak.

Iako manje poznato u našim krajevima, čaj metvice može se koristiti u kuhanju graha kako bi se smanjili nepoželjeni učinci nadutosti. Iskušajte pa javite!

Prema istraživanjima, jedna od primarnih prednosti metvice je što sadrži spojeve kojima se pripisuje antioksidativno djelovanje, poput peril alkohola i ružmarinske kiseline koja se može koristiti u tretmanu alergija.

Jedenje lišća metvice može pomoći kod bolje probave jer ujedno djeluje i kao karminativ, odnosno pomaže kod napuhnutosti i simptoma povezanih s napuhnutošću. Pospješuje izlučivanje žuči, odličan je izbor za smirivanje želuca kod problema vezanih uz probavu hrane (posebno nakon težih jela). Naime, aroma mente aktivira žljezde slinovnice koje izlučuju probavne enzime i pospješuju probavu.

Zanimljivosti o metvici:
- metvica dolazi u 30 vrsta,
- Stari Grci i Rimljani upotrebljavali su je kao dodatak kompotima od raznog voća, ali i za kupanje i izradu parfema,
- izvornim porijeklom metvice smatra se područje Mediterana, 
- najveći proizvođač metvice na svijetu je SAD.