VRIJEDI ISPROBATI

Ove potpuno drugačije lazanje osvojit će vas na prvi zalogaj: Brže su gotove i još sočnije

09.11.2025 u 13:37

Bionic
Reading

Lazanje sa sezonskom bundevom i mekim kozjim sirom jelo su koje će zamirisati cijelu kuću i osvojiti sve za stolom – ovo je recept koji morate isprobati

Ako tražite toplu, aromatičnu i nešto drugačiju ideju za ručak, lazanje s bundevom i kozjim sirom pravi su jesenski hit recept.

Umjesto klasične mesne verzije s bešamelom i bolonjezom, ove lazanje donose spoj kremaste bundeve, mirisne kadulje i bogatog kozjeg sira – kombinaciju koja grije i osvaja na prvi zalogaj.

Idealne su za jesenske dane kada se traži hrana koja nas grije iznutra, a pritom ne zahtijeva sate pripreme. U usporedbi s tradicionalnim lazanjama, ove su znatno jednostavnije jer nema dviju umaka – dovoljno je ispeći bundevu, pomiješati sireve i slagati slojeve. Rezultat je raskošno jelo puno okusa, koje se lako priprema i još brže nestaje s tanjura.

Sastojci (za 12 – 15 porcija)

Za nadjev od bundeve:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 30 g maslaca
  • 8 listova svježe kadulje
  • 2 luka, sitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2,2 kg bundeve (oguljene, očišćene i narezane na kockice)
  • 75 ml bijelog vina ili vermuta
  • 1 konzerva (400 g) sjeckanih rajčica
  • sol i svježe mljeveni papar

Za umak od rajčice:

  • 700 ml pasirane rajčice (passata)
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice morske soli
  • svježe mljeveni papar

Za sloj sa sirom:

  • 450 g svježeg kozjeg sira
  • 500 g ricotte
  • 3 jaja
  • malo svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 600 g svježih listova lazanja (bez prethodnog kuhanja)
  • 2 kugle mozzarelle
  • 125 g pinjola (lagano preprženih)
  • sol i papar

Priprema:

Nadjev od bundeve: Na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte listove kadulje i kratko ih pržite dok ne postanu hrskavi. Zatim dodajte luk i češnjak pa pirjajte desetak minuta, dok ne omekšaju. Dodajte bundevu i promiješajte da se sve poveže. Nakon nekoliko minuta ulijte vino, malo vode i dodajte sjeckane rajčice. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno miješajući. Posolite, popaprite i ostavite da se smjesa malo ohladi.

Umak od rajčice: U posudi pomiješajte pasiranu rajčicu, vodu, šećer, sol i papar. Umak ne trebate kuhati, dovoljno ga je dobro promiješati.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Sloj sa sirom: U drugoj zdjeli izmiješajte kozji sir, ricottu, jaja, muškatni oraščić, sol i papar dok ne dobijete kremastu smjesu.

Slaganje lazanja: Pećnicu zagrijte na 200 °C (180 °C s ventilatorom). U veći lim za pečenje najprije ulijte sloj umaka od rajčice, zatim sloj listova lazanja, potom nadjev od bundeve i dio smjese od sira. Nastavite slagati redom – lazanje, bundeva, sir – dok ne potrošite sastojke. Završni sloj neka bude umak od rajčice i narezana mozzarella.

Pečenje: Lazanje pecite oko 45 minuta, dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju. Prije posluživanja ostavite ih da odstoje 15 – 30 minuta kako bi se lakše rezale. Po vrhu pospite prepržene pinjole i poslužite uz svježu salatu ili komad hrskavog kruha.