IZVOR MAGNEZIJA

Svi ih bacamo, a vrijede kao skupi dodaci prehrani: Ove male supernamirnice uz to su i ukusne

31.10.2025 u 14:53

Bionic
Reading

Sjemenke bundeve pomažu srcu, probavi, snu i imunitetu, a istodobno su ukusne i jednostavne za pripremu. Najbolje ih je jesti domaće, svježe ispečene – jer tada zadržavaju najviše hranjivih tvari i okusa

Sjemenke bundeve sve su popularnije – i to s dobrim razlogom. Ove sitne, ovalne sjemenke kremaste boje prava su riznica hranjivih tvari, a osim što su ukusne, pomažu u održavanju zdravlja srca, prostate, mokraćnog sustava i imuniteta.

Što su zapravo sjemenke bundeve?

Sjemenke bundeve potječu iz ploda bundeve i drugih vrsta tikvi, a odlikuju se blagim, orašastim okusom. Mogu se jesti sirove ili pečene, a često se prodaju i kao oguljena grickalica. Osim što su ukusan snack, sjemenke bundeve stoljećima su se koristile i u tradicionalnoj medicini u Srednjoj i Južnoj Americi — za liječenje infekcija mokraćnog sustava, crijevnih parazita i visokog krvnog tlaka.

Nutritivna snaga u malom zalogaju

Sjemenke bundeve sadrže proteine, vlakna, zdrave nezasićene masti, vitamine i minerale poput magnezija, željeza, cinka i kalcija. U jednoj porciji (oko 30 grama) nalazi se:

  • 126 kalorija
  • 5,5 g masti
  • 5,3 g proteina
  • 15 g ugljikohidrata
  • 5 g vlakana

Posebno su bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje doprinose zdravlju srca i krvnih žila, a zanimljivo je da 100 grama sadrži čak 530 mg.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Zdravstvene dobrobiti sjemenki bundeve

1. Snažno protuupalno djelovanje

Zahvaljujući antioksidansima i vlaknima, sjemenke bundeve pomažu u borbi protiv kroničnih upala i smanjuju rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.

2. Podrška zdravlju prostate i mokraćnog mjehura

Istraživanja su pokazala da ekstrakt sjemenki bundeve može ublažiti simptome povećane prostate (BPH) i preaktivnog mokraćnog mjehura. Osobe koje su redovito uzimale 500 mg ekstrakta dvaput dnevno primijetile su manju učestalost mokrenja i bolju kvalitetu sna.

3. Bolje zdravlje srca

Zahvaljujući visokom udjelu magnezija, sjemenke bundeve pomažu u snižavanju krvnog tlaka i poboljšavaju cirkulaciju. Antioksidansi u njima povećavaju razinu dušikovog oksida u krvi, čime se krvne žile opuštaju i postaju elastičnije.

4. Bolji san i manje stresa

Prirodni su izvor triptofana – aminokiseline koja potiče proizvodnju serotonina i melatonina, hormona sreće i sna. Magnezij dodatno pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe.

5. Podrška plodnosti

Studije na životinjama pokazale su da antioksidansi iz sjemenki bundeve mogu pomoći u očuvanju broja i kvalitete spermija, osobito kod osoba koje prolaze kroz kemoterapiju.

Kako ih jesti

Najbolji način da uživate u svim njihovim dobrobitima je da ih sami ispečete:

  • Izvadite sjemenke iz bundeve, isperite ih i uklonite vlaknastu pulpu.
  • Prelijte ih s malo maslinova ulja, posolite po želji i pecite na 150 °C oko 30 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.
  • Možete ih jesti same, dodati u smoothie, jogurt, granolu ili salatu, a izvrsne su i kao dodatak krem juhama ili pečenom povrću.
  • Ako ih kupujete, birajte neslane, sirove sjemenke bez dodanog šećera i ulja.
@chefitupwithlani Roasted pumpkin seeds 🎃 Preheat oven to 350F Remove pumpkin seeds from the pumpkin then add them to a bowl with warm water. This will help separate the seeds from the guts. Once all separated, use a slotted spoon to remove all seeds and place in a strainer to then rinse off again. Then dry all seeds as best as you can. Add seeds to a baking sheet lined with parchment paper. Add olive oil ( I love the one from @olivetreepeople d salt and pepper. Place in the oven for 20-30 min. Remove from oven add any other seasonings and enjoy!! #roastedpumpkinseeds #halloweenrecipes #easypumpkinseedrecipes #fallrecipes #pumpkincarving ♬ Fall October Halloween horror classic(177261) - rareNote

Na što treba pripaziti

Sjemenke bundeve su kalorične, pa je preporučena dnevna porcija oko 30 grama (otprilike jedna četvrtina šalice). Prevelike količine mogu izazvati nadutost ili probavne tegobe, osobito kod osoba koje nisu navikle na veći unos vlakana.

Također, osobe koje uzimaju lijekove za krvni tlak, razrjeđivanje krvi ili diuretike trebale bi se prije konzumacije savjetovati s liječnikom jer sjemenke mogu pojačati njihov učinak.