KOPIRANJE PRIRODE

Mačji jezici inspiracija su novih ideja

09.03.2017 u 15:52

Bionic
Reading

Ako ste ikad pažljivije pogledali mačji jezik, vjerojatno ste primijetili da na površini ima niz šiljaka. Mačke koriste svoj jezik za niz stvari – od pijenja vode do osobne higijene

Alexis Noel radi u Laboratoriju Hu Biolocomotion Georgia Techa i proučava šiljke i mehanička svojstva mačjeg jezika. Kad mačka čisti svoje krzno, prvo isplazi i raširi jezik te ga zatim povuče po dlaci i na kraju skupi u oblik slova 'v'.

Šiljci na mačjem jeziku zakrivljeni su u smjeru unutrašnjosti usta, a djeluju poput sitnih udica koje se mogu rotirati lijevo i desno. Mačke koriste svoj jezik za raspetljavanje dlake koja se zamrsila.

Noel je došla na ideju o izradi četke koja bi se služila generalnim principom šiljaka na mačjem jeziku.

'Tipična četka ima ravne bodlje koje rukom moramo čistiti kad se na njima nakupe. Elastični šiljci na mačjem jeziku olakšavaju njihovo čišćenje. Kad ne koristi jezik, šiljci na mačjem jeziku spuštaju se iz okomitog u vodoravan položaj, pomalo poput crepova. To omogućava da se sva dlaka s njih skine jednostavnim pokretom u jednom smjeru. Iz istog razloga mačke gutaju vlastito krzno koje im se nakupilo na jeziku', rekla je Alexis Noel.

Alexis Noel u svom je laboratoriju snimila mačji jezik te zaključila kako su šiljci na njegovoj površini po obliku i oštrini vrlo slični mačjim pandžama. To ju je natjeralo da razmišlja o razlogu zašto su mačji nokti svi vrlo slična oblika.

Kako bi što bolje shvatili princip na kojem radi mačji jezik, Noel i njezini kolege napravili su njegovu četiri puta veću trodimenzionalnu repliku. Umjetni mačji jezik potvrdio je sve njihove sumnje u vezi lakoće čišćenja nakupljene dlake.

Naravno, Alexis Noel i njezini kolege nadaju se kako će njihov rad pozitivno utjecati na razvoj robotike i mekanih materijala koji se čvrsto prianjaju na razne površine.

'Mačji je jezik savitljiv, no istovremeno može raspetljati zamršenu dlaku. Ta svojstva podjednako su dobra za izradu četke i čišćenje rana u medicini', rekla je Noel.

Mlada znanstvenica nada se kako će imati priliku proučiti i jezike drugih velikih mačaka kako bi vidjela postoje li nekakve značajne razlike među njima.

YouTube Autor: YouTube