Premda je riječ o voću koje stalno koristimo, od čaja i napitaka do kolača i marinada, mnogi ih zaborave u kutu kuhinje dok ne postanu sasušeni ili obrasli plijesni. Ključ je u tome kako ga čuvamo: uz jedan jednostavan trik, svježinu limuna možete produljiti i na nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci, uz manji otpad i uštedu novca
Prije svega kad je riječ o odabiru limuna, važno je prepoznati svježe i kvalitetne primjerke. U Hrvatskoj sezona domaćih limuna obično traje od kasne jeseni do ranog proljeća, kada većina lokalno uzgojenih limuna postaje dostupna na tržištu. Kod odabira limuna izbjegavajte one koji su naborani ili mekani i obratite pozornost one sa sjajnom korom, čvrstoćom i bojom.
Limun čuvan na sobnoj temperaturi može trajati oko tjedan dana a da ne izgubi na kvaliteti, nakon toga gubi sve više tekućine i postaje suh iznutra, a nakon nekog vremena i kora mu postane suha i gruba. Ključni korak za njihovo očuvanje svježine je pravilno pohranjivanje u hladnjaku. Stručnjaci savjetuju da je limune najbolje čuvati u ladici za povrće jer tamo mogu izdržati mjesec dana ili više.
Ladice za povrće u hladnjaku osmišljene su tako da produže svježinu voća i povrća zahvaljujući kontroliranom protoku zraka i vlage. Kako biste limunima osigurali optimalne uvjete, provjerite jesu li zračni otvori na ladicama otvoreni jer tako se postiže bolja cirkulacija zraka i niža razina vlage, što je idealno za citruse i pomaže da duže ostanu čvrsti i sočni. Preporučuje se podešavanje temperature hladnjaka na raspon od 2°C do 8°C.
Odvojite ih od ostalog voća
Želite li da vam limuni dulje ostanu svježi, ne koristite plastične vrećice. Takva ambalaža zadržava vlagu i dovest će do bržeg kvarenja limuna. Umjesto toga, koristite papirnate ili višekratne mrežaste vrećice. Također ih čuvajte odvojeno od ostalog voća i povrća budući da lubenice, banane, jabuke i rajčice otpuštaju etilen, plinoviti biljni hormon koji ubrzava sazrijevanje.
Čuvanje limuna u vodi
Jedan od načina čuvanja limuna je i da ih se stave cijele, neoštećene u staklenu ili plastičnu posudu, napuniti je vodom i spremiti u hladnjak. Tako će limuni ostati sočni i svježi čak do tri mjeseca, što je daleko dulje nego kad ih držite na sobnoj temperaturi ili u običnoj ladici hladnjaka bez vode.
Ako želite zamrznuti kriške limuna, prvo ih rasporedite na lim za pečenje u jednom sloju i kratko zamrznite kako se ne bi zalijepile jedna za drugu, a zatim ih prebacite u vrećicu za zamrzavanje. Nakon odmrzavanja limun će biti mekši, ali će sok ostati jednako upotrebljiv, a po želji možete zamrznuti i samo iscijeđeni sok umjesto cijelog ploda. Limuni dobro podnose niske temperature, a tako pohranjeni ostat će upotrebljivi i do četiri mjeseca.