Tuna je na glasu kao nutritivna zvijezda – puna proteina, omega-3 masnih kiselina i niza korisnih nutrijenata, zbog čega je često na listama 'zdrave hrane' koje preporučuju nutricionisti, treneri i liječnici. Praktična je dugotrajna i svestrana: savršeno se uklapa u salate, sendviče ili umake za tjesteninu. No, kao i svaka dobra priča, i ova ima svoju manje poznatu stranu o kojoj se rjeđe govori
Posljednjih godina, konzervirana tuna postala je glavna namirnica u kuhinjama. Može biti dio doručka, ručka ili večere te je dobar izvor proteina, određenih vitamina i minerala. Konzervirana tuna često se smatra zdravim izborom, ne znači da je svaka konzerva jednako bezazlena.
Čak i 'zdrava hrana' može skrivati svoje zamke, osobito ako ne obraćamo pažnju na deklaraciju i sastojke koje doista unosimo.
Tuna spada među ribe koje kroz prehrambeni lanac nakupljaju živu, osobito u obliku metil-žive, najtoksičnijeg oblika ovog metala koji se vezuje za bjelančevine u tkivima ribe. Riječ je o sporom, dugotrajnom nakupljanju – simptomi se ne pojavljuju preko noći, nego nakon duljeg razdoblja pretjerane konzumacije. Kod kronične izloženosti mogu se javiti slabija koncentracija, umor i promjene raspoloženja, a u težim slučajevima i neurološki problemi te oštećenja živčanog sustava.
Kako birati pametnije?
Najbolji izbor je light tuna (skipjack) jer općenito sadrži niže razine žive od velikih vrsta poput albakore. Obrate pozornost i na dodatke: mnoge konzerve imaju ulje ili puno soli, pa ako pazite na liniju ili krvni tlak, birajte tunu u vodi s oznakom smanjenog udjela natrija (odabir tune u suncokretovom ulju može negativno utjecati na zdravlje, posebno ako imate visoki kolesterol ili druge kardiovaskularne probleme). Ako ćete koristiti tunu u ulju, trebala bi biti u maslinovom ulju, koji pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje zbog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina.
Što piše na etiketi?
Dobro je provjeriti i deklaraciju – pojedini brendovi ističu da testiraju razinu žive i jamče da je ispod sigurnosnih granica koje propisuje FDA.
Znate li kako ćete brzo otkriti gdje je ulovljena tuna koja je završila u konzervi koju držite u ruci? Pogledajte ambalažu, na poleđini bi ribolovno područje moralo biti označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO + odgovarajući broj). Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog oceana. FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87, tuna je ulovljena u djelovima Tihog oceana u kojima postoji opasnost od radijacije.