ŽIVOTINJSKE BOLESTI

I ljubimci mogu dobiti gripu

08.03.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Pseća gripa virusna je bolest za koju se smatra da je nastala od mutirane konjske gripe. Postoji cjepivo za nju i rijetko je smrtonosna

Psi svaki dan idu u šetnju, a ako su u blizini drugih ljubimaca, mogu se zaraziti gripom. Pseća gripa nije zarazna za ljude, no mačke je mogu dobiti.

Ako zaraženi pas dođe u kontakt sa psom ili mačkom, može im prenijeti virus. U manjem broju slučajeva zdrave životinje mogu se zaraziti i od kontakta s brnjicom ili uzicom zaražene životinje ili njihove zdjelice za hranu ili vodu.

Bolesni psi kašljanjem i šmrkanjem također mogu prenijeti gripu zdravim životinjama, stoga je najbolje zaraženu životinju izolirati od drugih ljubimaca dok ne ozdravi.

Kao i kod ljudi, pseća gripa uglavnom počinje kašljanjem i sličnim dišnim problemima. Ti simptomi često su popraćeni gubitkom apetita i šmrkavošću. Moguća je i temperatura. U rijetkim slučajevima pas nema nikakve simptome.

Mačke koje se zaraze psećom gripom imaju iste simptome kao i psi, no uz moguće slinjenje.

Veterinari će uglavnom željeti isključiti druge dišne probleme prije nego testiraju ljubimca za pseću gripu. Svaki slučaj zasebna je priča, no preporučljivo je izolirati ljubimca od drugih životinja tijekom procesa ozdravljenja koji obično traje oko tri tjedna.

Antibiotici se koriste samo u slučaju da postoje sekundarne bakterijske infekcije, a životinja se liječi isto kako bi se čovjek liječio – s puno tekućine te propisanim lijekovima.

Jedini dobar način kako izbjeći zarazu je tako da ne vodite psa na mjesta gdje se okuplja puno ljubimaca kad znate da vlada pseća gripa. Veterinari uglavnom znaju ako negdje u gradu vlada gripa.

Postoje cjepiva za pseću gripu, no ne i za mačke. To cjepivo nije među uobičajenim koja se daju ljubimcu svake godine.

Naravno, čak ni cjepivo ne daje potpunu zaštitu od gripe, već jača organizam i otpornost u slučaju zaraze te smanjuje šansu daljnjeg širenja bolesti.

YouTube Autor: YouTube