ODAHNITE, NIJE STRAŠNO

Koji nas zdravstveni problemi jako plaše

11.07.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Ponekad nas neka tjelesna stanja mogu jako uplašiti iako su potpuno bezopasna. Evo nekih najčešćih situacija koje vas ne trebaju zabrinjavati

Drhtanje ruku

Ako osjetite da vam se iznenada tresu ruke dok primjerice uzimate čašu kako biste popili vode, ne brinite. Obično drhtanje koje brzo prolazi nema nikakve neurološke osnove, objašnjava za MSN doktor J. Eric Ahlskog iz klinike Mayo. Obično drhtanje pojavljuje se baš u situacijama dok primjerice držimo vilicu ili čašu, a kod Parkinsonove bolesti dok su ruke opuštene i ne upotrebljavamo ih. Bezazleno podrhtavanje može utjecati i na glas i držanje glave u situacijama kada radi adrenalin odnosno kada smo primjerice ljuti i uzbuđeni.

Posjetite liječnika ako se podrhtavanja ponavljaju ili ako su u pratnji drugih neuroloških simptoma kao što su promjene u govoru.

Vertikalne crte na noktima

Sićušne linije koje se protežu od zanoktica do vrha noktiju slične su borama na licu, kaže dermatologinja Jaliman. Dodaje da se takve oznake na noktima događaju s godinama i nemaju nikakvo medicinsko značenje, a poznate su kao 'lomljivi nokti'. Posjetite liječnika ako su linije horizontalne te ako dođe do promjene boje ili iskrivljenja.

Točkice ispred očiju

Pojava točkica pred očima koje plutaju u vidnom polju česte su kod kratkovidnih ljudi, ali obično nije razlog za zabrinutost osim ako se ne dogodi iznenada. Te promjene obično su uzrokovane starosti čovjeka u staklastom dijelu oka. Mogu se pojaviti kao točkice, valovite linije, paučina ili krugovi i postati izraženije kada se gleda prema običnoj pozadini, kao što je prazan zid.

Posjetite liječnika ako primijetite nove točkice, puno njih odjednom poput kiše, treperenje svjetlosti, sjene ili potpuno zamračenje.

Popucale žilice u oku

Crvena mrlja na bijelom dijelu oka izgleda kao da vas je netko udario, ali obično nije razlog za zabrinutost. Osim ako se često događa, popucale crvene žilice na oku nisu za zabrinjavanje. Trljanje oka rukom ili u jastuk dok spavate, jako kihanje ili bilo koje drugo naprezanje tijela može dovesti do popucalih žilica u oku. Elio Polsinelli, optičar kalifornijske udruge Optometric, dodaje da tome mogu pridonijeti i antikoagulanti (razrjeđivači krvi) i previše omega-3. Posjetite liječnika ako primijetite da se ova situacija često ponavlja.

Fibromi

Mali komadi kože na kapcima ili nekom drugom dijelu tijela zovu se fibromi i zapravo su mali benigni tumori, kaže dermatologinja Debra Jaliman. Oni su često genetski i bezopasni. I muškarci i žene jednako su skloni razvoju fibromima, iako pretilost i trudnoća povećava šanse da se razviju.

Treptanje očnog kapka

Treptanje kapka može nas jako nervirati i smetati, ali zapravo je bezazleno. Ovaj poremećaj zove se miokimija, objašnjava oftalmolog Sandy T. Feldman. Kada vam se to dogodi, znači da je mišić u grču i vjerojatno ste umorni, pospani ili pod stresom. Tome pridonose i kofein, droga ili alkohol te previše provedenog vremena ispred računala. U slučaju da počne trzati i ostatak lica, obavezno posjetite liječnika jer se možda radi o neurološkom problemu.

Drhtanje mišića tijekom vježbanja

Ako ste tek počeli vježbati i osjećate napor, moguće je da će vam mišići drhtati kako budete pojačavali intenzitet vježbanja. Drhtanje se pojavljuje kada mišić dostiže vrh izdržljivosti, a sa svakim novim treningom bit će izdržljiviji i neće biti nelagodnog drhtanja. U slučaju da uz drhtanje mišića osjetite bol i vrtoglavicu, svakako se javite liječniku.

Crni nokti na nogama

Trčanje ili hodanje u nepodobnoj obući može uzrokovati udarce u nokte koji će imati crne mrlje. Možda izgleda zastrašujuće, ali zapravo se radi o tkivu koje je ispod nokta prokrvarilo i stvorila se modrica. To je obično bezazlena situacija, ali može biti neugodna i bolna. Kod promjena na gore obavezno idite liječniku jer se možda rana inficirala.

Pucketanje zglobova

Istezanje i pucketanje zglobova u tijelu može se dogoditi u bilo kojem trenutku pa i za vrijeme običnog hodanja. Ustvari, to jednostavno može biti plin u zglobu. Naime, tekućina u zglobovima djeluje kao mazivo i sadrži otopljene plinove kao što su kisik, ugljični dioksid i dušik. Promjene tlaka unutar zgloba uzrokuje raspršivanje mjehurića u tekućini, stvarajući pucketanje. Savjetujte se s liječnikom ako se pojavi bol ili oteklina.