IDEJNO RJEŠENJE

Kako odabrati najbolju poziciju za TV uređaj

Bionic
Reading

Pozicija TV uređaja u dnevnom boravku vrlo je važna, jer definira orijentaciju grupe za sjedenje, a tada i odnos prema svim ostalim zonama. Pogrešnim postavom narušava se kvaliteta cjelokupnog dnevnog trakta

Poštovani,

kupili smo novi stan i jako smo zadovoljni, ali nam je problem kako urediti dnevni boravak. Ne znamo koja je najbolja pozicija za smještaj sjedeće garniture i TV-a u takvom prostoru, kao ni kako odabrati boje.

Pod je relativno taman pa nas je strah da ne pogriješimo u odabiru. Svakako bismo željeli na neki zid staviti kamen.

Hvala za savjet!

Odgovor arhitekta:

Vaš je dnevni trakt dovoljne tlocrtne površine, vrlo prozračan, što je odlično, ali vam je ta prednost i stvorila problem u poziciji smještaja sjedeće garniture. Pozicija kuhinje je jasna, povežite je šankom s blagovaonicom kako biste dobili dodatnu radnu plohu i prostor za smještaj stvari. Pritom pazite da šank ne bude u punoj širini od 60 cm jer ćete time suziti prostor blagovaonice. Izvedite ga u širini 45-50 cm. Također, izbjegnite postavu barskih stolica nasuprot blagovaonskom stolu jer će prostor ponovo postati tijesan i pretrpan stolicama. S obzirom na relativno širok ulazni prostor u dnevni trakt, izvucite šank prema tom prostoru i u tu zonu smjestite barske stolice. Tako ćete vizualno obogatiti vezu ulaz - kuhinja - dnevni boravak.

Vaš se dnevni boravak može organizirati na više načina, ali trebate primijeniti najkvalitetniji. Originalna postava TV priključka je ispod staklene stijene, što je loše zbog velike količine svjetla koja dolazi iza TV uređaja, što opterećuje vaše oči. Ako TV uređaj postavite na dugi ravni zid, dobit ćete dobro iskorištenu zidnu plohu, ali pogled usmjeren ka zatvorenom prostoru, omeđenom zidovima sa svih strana, što će stvoriti osjećaj malog prostora i time negirati čitavu koncepciju.

Postava komode za TV na zid nasuprot prozoru je najbolje rješenje za vaš dnevni boravak. Uz takvu poziciju TV uređaja, smještaj dvosjeda i trosjeda (ili kutne garniture) je takav da vam se otvara pogled prema cijelom dnevnom traktu, prema vanjskom prostoru koji je vrlo naglašen staklenim stijenama, kao i prema tv uređaju. Refleksiju svjetla sa prozora ćete ublažiti zastorima, kada to bude potrebno. Na taj isti zid primijenite i temu kamena.

Što se tiče odabira boja u prostoru, morate paziti na se što manje dodiruju površine sličnih boja, što znači-primijenite kontraste. Na svijetli zid možete staviti tamne elemente, ali kod odabira elemenata namještaja pripazite da se tamni parket veže sa svijetlim površinama. To znači da baza kuhinjskih elemenata može biti tamna, jer su pločice svijetle, ali fasada šanka koja se vizualno veže s parketom mora biti svijetla.

Sjedeća garnitura neka također bude svijetla, a zid iza nje naglasite bojom - žutonarančasta, zelena - ovisno jeste li  ljubitelj toplih ili hladnih boja. Istu boju primijenite i na zidu blagovaonice, kao i na spuštenom stropu kuhinje. Šank naglasite visilicama.

Prostor će upotpuniti zavjese - koristite panel zavjese jer će najbolje pristajati vašem prozračnom prostoru, a u detalju dezena neka bude boja koju ste odabrali za dekorativne zidove.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.