VJEČNI PROBLEM

Kad roditelji nisu zadovoljni vašim partnerom

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 22:19
  • Objavljeno 28.11.2008 u 00:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ako se možda niste našli nikad u takvoj situaciji, tj. kad vaši roditelji baš i ne dijele jednako oduševljenje vašim novim odabranikom ili odabranicom, to će se kad tad dogoditi.

Strah roditelja može biti iracionalan ili racionalan, ali kako bilo, problem je tu.

Prije nego što zauzmete ulogu diplomata i počnete s uvjeravanjima ili se pak posvađate sa starcima i završite na ratnoj nozi, najbolje je novonastali problem pogledati iz više aspekata.


Jesi li iskreno zapaljen/a?

Budite brutalno iskreni prema samome sebi! Priznajte koji je pravi razlog veze: sviđa li vam se ta osoba ili tek želite tom vezom izluđivati roditelje. Ako se ipak radi o ovom drugom, nije fer biti s nekim u vezi samo kako bismo nekom drugom naudili. Naravno, ne mora razlog za vezu biti tek izluđivanje roditelja, može to biti i povećanje popularnosti, pritisak prijatelja i slično. Bitno je znati da su sve ovo krivi razlozi za vezu, a jedini pravi razlog su osjećaji prema nekoj osobi.

Što ako se radi o ljubavi?

Ljubav često nema nikakvog smisla. Ljudi se zaljubljuju zbog najrazličitijih razloga i pobuda i nije rijetko da parovi svojoj okolini (čitaj – starcima) izgledaju sasvim neobično, pa i nespojivo. Ne kaže se uzalud da ljubav sve pobjeđuje jer zaljubljene osobe ne posustaju boreći se za svoju ljubav.
Roditeljima objasnite koliko vam je važna osoba s kojom ste u vezi te da su je možda krivo procijenili.

Stajalište roditelja

Razmislite o svojim roditeljima: odakle potječu, o njihovim stavovima ili o tome kako su odrastali jer je sve to utjecalo na njihova današnja stajališta koja je najčešće teško mijenjati. Jer kada shvatite zašto se ne slažu s vašim odabirom, moći ćete im lakše objasniti zašto se ne slažete s njihovim mišljenjem. Njihovi razlozi mogu vam se činiti blesavima, krivima ili čak možda i utemeljenima. Kako bilo, morate imati na umu da se tako ponašaju jer se brinu za vas i žele vas zaštiti. Jer – da im je svejedno, tek tada bi ste se loše osjećali, zar ne?

Kad roditelji nemaju pravo?

Naravno, već znate da roditelji, iako mnogo stariji i mudriji, nemaju uvijek pravo. Razlozi zbog kojih ne odobravaju vašu vezu mogu biti različiti, poput socijalne, religijske, etničke ili rasne pripadnosti, a stavovi stečeni tijekom života teško se mijenjaju.

Također, suživot u vezi koja ne nailazi na odobravanje bližnjih i okoline itekako može biti težak.

Osim toga, starijima je teže prihvatiti da se društvo i odnosi u njemu mijenjaju.
Sigurno u vrijeme vaših staraca nije bila prisutna tolika slobode ponašanja između cura i dečki. Stoga im je bitno naglasiti i da svaka generacija nosi neke svoje zakonitosti i uobičajene modele ponašanja.

Kad roditelji imaju pravo?

Istinita je i ona stara poslovica da je ljubav slijepa. Ako ste zaljubljeni, postoje mnoge stvari koje jednostavno na svom partneru ne vidite od silne zaljubljenosti. Ovdje vam roditelji mogu dobro 'uskočiti' ako shvate neke stvari koje vi ne vidite, a koje vaš odabranik/ca to radi.

Stoga, žele li vam ukazati na loše strane vašeg izabranika/ce, trebate ih saslušati. Neka vam kažu što ih muči, pa poslije odlučite samo i naravno - malo bolje otvorite oči.

Također, ako ste počeli raditi loše stvari otkad ste u novoj vezi, normalno je da se roditelji brinu. Primjerice, to može biti drogiranje, konzumiranje alkohola, cigareta, samoozljeđivanje... Naravno da će roditelji u ovakvim situacijama uskočiti i dobro ja da to učine što prije!

Pronađi ravnotežu

Ljubav može biti zaista pozitivna stvar, može vas oplemeniti na mnogo načina. I tada se vrijedi boriti za nju, ako treba i s vjetrenjačama. No ako ste u destruktivnoj vezi, vezi koja vas je upoznala s lošim stvarima, onda ju je najbolje što prije završiti, u čemu vam roditelji mogu biti od velike pomoći.

Također, morate znati da ljubav nije jedina vrijedna stvar na svijetu. Još uvijek je tu škola, hobiji, frendovi, pa i vaša obitelj i roditelji. Zato, probajte naći ravnotežu u svemu i uživajte u životu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi